Aplicația TikTok ar putea fi interzisă la nivel european în instituțiile de stat importante și în guverne. Potrivit eurodeputaților, alegerile europene de anul viitor ar putea fi sabotate de utilizatorii TikTok.
Cererile eurodeputaților cu privire la interzicerea TikTok
Pe lângă posibilitatea unui sabotaj, eurodeputații au punctat și riscul de dezinformare și că astfel, oamenii ar putea fi influențați prin intermediul aplicației. Aceștia au făcut, așadar, un apel către Consiliul și Comisia Europeană ca tehnologia care este adusă din țări de mare risc, precum China sau Rusia, să nu mai fie folosită.
Eurodeputații cer, de asemenea, finanțare pentru o campanie împotriva dezinformării.
Și SUA luptă pentru interzicerea TikTok
Și peste ocean de duce o luptă pentru interzicerea TikTok. În SUA, Guvernatorul statului Montana a semnat în luna mai legea care interzice TikTok-ul pe teritoriul său, marcând începutul unei bătălii legale care se va întinde probabil până la Washington, unde Congresul ia în considerare interzicerea acestei aplicaţii populare la nivel naţional, transmite AFP.
„Pentru a proteja datele personale şi private ale utilizatorilor de Partidul Comunist Chinez, am interzis TikTok în Montana”, a scris pe Twitter Greg Gianforte, guvernatorul republican al acestui stat din nord-vestul SUA, care are puţin peste un milion de locuitori.
TikTok este deţinut de grupul chinez ByteDance, iar mulţi parlamentari americani cred că platforma video vizionată de 150 de milioane de americani permite Beijingului să spioneze şi să manipuleze utilizatorii, acuzaţii pe care aplicaţia le-a negat întotdeauna.
Parlamentul din Montana adoptase la mijlocul lunii aprilie un text care cerea magazinelor de aplicaţii mobile (Apple şi Google) să nu mai distribuie TikTok începând cu 1 ianuarie 2024. Companiile vizate riscă amenzi de 10.000 de dolari pe zi pentru fiecare încălcare.
Această lege „încalcă drepturile cetăţenilor din Montana” în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, a reacţionat miercuri o purtătoare de cuvânt a TikTok, referindu-se la primul amendament al Constituţiei americane.”Constituţionalitatea acestui text va fi decisă în instanţele de judecată. Vom continua să luptăm pentru utilizatorii şi creatorii TikTok din Montana”, a declarat ea înainte de vot.
Pe lângă chestiunea datelor şi a dezinformării, aleşii din Montana acuză TikTok de efecte adverse asupra sănătăţii celor mai tineri (dependenţă, depresie). Anumiţi reprezentanţi democraţi le-au replicat că şi alte reţele de socializare, precum Instagram, merită să fie reglementate pe toate aceste subiecte.