Parlamentarii au luat decizia după ce un raport în acest caz a trecut luni seară cu unanimitate în Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI).
Cazul lui Severin a fost luat în discuţie în urma implicării eurodeputatului român în scandalul “’bani în schimbul amendamentelor”’ relatat de publicaţia The Sunday Times în 20 martie,.
Raportul elaborat de eurodeputatul italian Francesco Enrico Speroni (grupul Europa Libertăţii şi a Democraţiei, eurosceptic), care a recomandat ridicarea imunităţii eurodeputatului român pentru acest caz, a fost adoptat nu prin vot electronic, ci cu apel.
Documentul conţine o decizie a PE şi expunerea de motive a acesteia.
“Parlamentul European hotărăşte să ridice imunitatea lui Adrian Severin, excluzând restricţionarea libertăţii personale” şi “încredinţează preşedintelui sarcina de a transmite imediat prezenta decizie, precum şi raportul comisiei competente, autorităţilor competente din România şi lui Adrian Severin”, se menţionează în decizia PE.
DNA a deschis acţiune împotriva lui Severin
În expunerea de motive a documentului se menţionează că la data de 21 martie DNA a deschis o acţiune împotriva lui Adrian Severin pe baza informaţiilor că în perioada decembrie 2010 – martie 2011 acesta român ar fi acceptat oferta unei plăţi de 100.000 de euro, din partea reprezentanţilor unei aşa-zise societăţi de consultanţă care s-a prezentat sub denumirea “Taylor Jones Public Affairs”, pentru a susţine în PE un amendament la Directiva 19/1994 privind sistemul de garantare a depozitelor, amendament referitor la termenul de rambursare al depunătorilor în caz de faliment bancar.
“Conform autorităţilor române, în urma verificărilor preliminare, incluzând declaraţia unui alt deputat în PE, copia facturii şi întregistrări audio oferite de mass-media, a rezultat că există motive serioase pentru a crede că, după ce a încheiat un acord cu reprezentanţii aşa-zisei societăţi de consultanţă, dl Severin a contactat atât personal, cât şi prin intermediul secretariatului său, cel puţin un deputat în Parlamentul European pentru a afla dacă a fost depus un anumit amendament pentru dezbatere în cadrul Comisiei de afaceri juridice, referitor la termenul de rambursare a depunătorilor în caz de faliment bancar.
După ce a dat asigurări reprezentanţilor ‘societăţii de consultanţă’ că amendamentul care îi interesa a fost depus pentru dezbatere în Comisia de afaceri juridice de către un alt deputat român în PE, Sebastian Bodu, dl Severin le-a promis că va susţine acest amendament şi a cerut o primă tranşă de 12.000 de euro pentru serviciul adus, sumă pentru care a fost emisă o factură”, se arată în acelaşi document.
UPDATE: Severin: “Salut decizia PE, care deschide calea anchetei”
Eurodeputatul Adrian Severin salută decizia Parlamentului European privind ridicarea imunităţii sale parlamentare, întrucât, în opinia sa, deschide calea anchetei asupra unei înscenări ce i-a fost făcută.
“Decizia Parlamentului European privind ridicarea imunităţii mele parlamentare este o decizie pe care o salut, întrucât deschide, după luni de ezitări şi acuzaţii nefondate, de demagogie şi minciună, calea anchetei asupra unei înscenări a cărei victimă, în loc să fie apărată, a fost executată public, fără respect pentru prezumţia de nevinovăţie sau dreptul la apărare. Am cerut mereu această anchetă şi este logic să o aştept cu încredere”, afirmă Adrian Severin în comunicatul dat publicităţii joi, imediat după votul din legislativul european.
“Ridicarea imunităţii face posibilă cercetarea. Faptul că această cercetare abia acum urmează să înceapă, este în sine o dovadă că tot ceea ce s-a afirmat până acum este expresia unui justiţiarism rău şi mincinos. Din păcate, el nu m-a lovit doar pe mine, ci şi România care, prin mine, în ultimele luni, a pierdut importante poziţii de influenţă deloc uşor de recuperat. De aceea, bucuria multor români este absurd”, se mai spune în comunicatul citat.
Scandalul, rezultatul "unor manevre obscure"
În opinia eurodeputatului, tot acest scandal este rezultatul “unor manevre obscure” prin care s-a urmărit decredibilizarea sa. “Nu voi accepta niciodată ca interese economico-politico-mediatice meschine să mă învingă. Voi lupta până la capăt pentru a-mi demonstra nevinovăţia”. Adrian Severin afirmă ca fiind cert faptul că nu a luat niciun ban şi nu a depus niciun amendament.
Europarlamentarul deplânge, pe de altă parte, ca european, maniera în care Parlamentul European a fugit de răspunderea care îi revenea şi a transferat cercetarea la nivelul autorităţilor naţionale, “autorităţi care cu greu vor lămuri un eveniment în totalitate consumat la nivel european şi care nu au niciun interes legitim în cauză atâta timp cât faptele alegate nu au produs niciun prejudiciu şi nu au avut niciun impact în România. Sper că o asemenea eroare nu va transforma o problemă europeană într-un subiect al hărţuielii politice interne româneşti”.
În opinia sa, întreaga istorie a acestui scandal a demonstrat vulnerabilitatea Parlamentului European pe care înscenarea pusă la cale de nişte agenţi provocatori l-a pus imediat în defensivă şi degringoladă, făcându-l să îşi elimine propriii membri, în loc să le apere onoarea. “De aceea, sper ca încercările dificile şi nedrepte prin care am trecut şi încă mai trec, să dea impulsul necesar adoptării unor mecanisme clare de natură a-i apăra pe toţi membrii Parlamentului European împotriva repetării unor asemenea nedreptăţi. Am fost, sunt şi voi fi un om integru care şi-a construit o viaţă publică şi o carieră profesională exemplare. Puţini au făcut pentru România şi pentru Uniunea Europeană ceea ce am făcut eu. Nimeni niciodată nu va putea şterge aceasta. Şi nimeni niciodată nu mă va putea opri să construiesc în continuare pentru România şi Europa”, conchide Adrian Severin.
UPDATE 2: DNA: Procurorii pot porni ancheta
Prin votul Parlamentului European de ridicarea a imunităţii în cazul lui Adrian Severin s-a deschis posibilitatea desfăşurării de către procurori a actelor procedurale pe care le presupune o anchetă referitoare la orice cetăţean care nu beneficiază de imunitate, a arătat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Livia Săplăcan.
“În privinţa paşilor concreţi care vor urma aşteptăm o înştiinţare oficială din partea PE care să expliciteze din perspectivă juridică decizia luată”, a precizat Livia Săplăcan. Un nou registru pentru lobby-ul de la Bruxelles