Parlamentul European a  ratificat cu o largă majoritate tratatul comercial din cadrul Brexit

„Acum e momentul să privim înainte spre viitor și să construim o Britanie Globală“, a spus premierul. El a subliniat că „această săptămână reprezintă un ultim pas la sfârșitul unui drum îndelungat, un pas care asigură stabilitatea unei noi relații cu UE ca parteneri comerciali de importanță vitală, în calitate de aliați apropiați de o suveranitate egală“.

La patru luni după încheierea acordului, survenită în Ajunul Crăciunului, 600 europarlamentari au aprobat zero-tarife și zero-cote asupra produselor. Doar cinci europarlamentari au votat împotriva acestui acord istoric, iar 32 s-au abținut, la patru ani după intrarea în vigoare a Articolului 50 vizând procesul Brexitului, în martie 2017, scrie telegraph.co.uk

Parlamentarii din Camera Comunelor au ratificat acordul comercial pe data de 30 decembrie, cu 521 de voturi contra 73.

Lordul Frost, ministrul însărcinat cu soluționarea Brexitului, totodată fost negociator din partea Regatului Unit, a declarat că salută “din toată inima votul majoritar” și îi mulțumește omologului său, Michel Barnier, pentru „ajutorul pe care ni l-a acordat”.

„Sper să putem deschide un nou capitol ca europeni, caracterizat printr-o cooperare prietenească între două entități suverane egale”, a transmis el pe Twitter.

Barnier a spus că europarlamentarii au dat “undă verde” acordului. “Acum, ține de resposabilitatea UE și a Regatului Unit ca angajamentele fiecăreia dintre părți să fie respectate”, a adăugat el.

Acordul dintre Regatul Unit și UE a fost aplicat provizoriu înaintea termenului-limită din 2020, care prevedea plecarea (britanicilor) fără acord, pentru ca parlamentul să aibă timp să-l poată examina înainte de a-l aproba. Acum el va intra oficial în vigoare pe 30 aprilie.

Acordul înlocuiește relațiile comerciale mai strânse pe care Regatul Unit le avea cu UE în calitate de stat membru. În cazul în care europarlamentarii l-ar fi respins, Regatul Unit și Uniunea Europeană ar fi fost siliți să întrețină relații comerciale mai puțin rentabile, în conformitate cu termenii absenței acordului.

Europarlamentarii au votat acordul comercial

Marți, europarlamentarii au votat acordul comercial și o rezoluție cu privire la el, dar rezultatul a fost anunțat abia miercuri. Marți, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, le spusese europarlamentarilor că acordul e “cu adăvărat eficient” și că ea nu ar ezita să recurgă la mecanismul de punere în aplicare pentru a se asigura că Regatul Unit respectă acordurile pe tema comerțului și a retragerii.

Marea Britanie a iritat Buxelles-ul atunci când prelungit unilateral perioada de grație din Protocol, iar Uniunea Europeană a deschis o acțiune juridică împotriva Regatului Unit.

Ea le-a promis europarlamentarilor că vor trebui să monitorizeze punerea în aplicare a acordului comercial și a marjelor garantate, convenite  cu Londra după grele negocieri.

După anunțarea rezultatului, ea a spus că acordul „pune bazele unui parteneriat puternic și strâns cu Regatul Unit. Aplicarea cu bună credință este esențială”.

Christopher Hansen, un europarlamentar important din comisia comercială a parlamentului, a declarat următoarele: “Ratificarea acordului nu reprezintă un vot bazat pe o încredere oarbă în intențiile guvernului britanic de a aplica acordurile noastre cu bună credință. Mai degrabă, e vorba despre o politică prin care UE dorește să se asigure în eventualitatea unor noi abateri unilaterale de la ceea ce s-a convenit de comun acord”.

Cu 576 de voturi contra 51 și cu 68 de abțineri, europarlamentarii au mai votat și o rezoluție fără caracter de lege cu privire la acordul comercial. Rezoluția califică Brexitul drept o ‘eroare istorică”.

„Consecința logică a retragerii Regatului Unit din UE, și mai ales eliminarea liberei circulații, este aceea că șansele oferite de economia bazată pe servicii a Regatului Unit s-au redus considerabil”, se arată în rezoluție.

Documentul cere comisiei să dea în judecată Regatul Unit din caauza unor presupuse încălcări ale Protocolului cu privire la Irlanda de Nord, și să facă asta „cu vigoare”.

Rezoluția mai acuză Marea Britanie că, refuzând să mai participe la programul Erasmus cu privire la schimburile de studenți, “îi privează pe tineri de niște oportunități unice”.

Pierre Gattaz, președintele asociației comerciale BusinessEurope, a declarat: „Regatul Unit este cel de-al treilea mare partener comercial al UE, iar asta face ca acordul să se numere printre cele la importante încheiate vreodată de Uniunea Europeană. Votul pozitiv al Parlamentului European îndepărtează un element major de incertidudine în timp ce companiile ambelor părți încă mai încearcă să se adapteze noii realități comerciale, luptând în același timp cu problemele ridicate de Covid-19”.

Sursă foto: Dreamstime