Vina parţială pentru criza financiară aparţine agenţiilor internaţionale de rating, susţin deputaţii europeni, care au adoptat astăzi, în cadrul Parlamentului european un raport legislativ care reglementează activitatea acestor agenţii.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, „Agenţiile de rating nu au reuşit să identifice înrăutăţirea condiţiilor de pe piaţa financiară şi să îşi adapteze sistemele de rating la timp. De asemenea, acestea nu au reuşit să se adapteze la noile riscuri de credit de pe piaţă”.

Ca urmare a acestei stări de fapt, Parlamentul European a aprobat, astăzi, cu  569 de voturi pentru, 47 împotrivă şi 4 abţineri Regulamentul care stabileşte obligaţiile pentru agenţiile de rating care doresc să opereze pe teritoriul Uniunii Europene.

Scopul noilor prevederi este acela de „consolidare a transparenţei, a independenţei şi bunei guvernări a agenţiilor de rating de credit”.

Principalele obiective ale regulamentului sunt:

  • eliminarea conflictului de interese
  • creşterea gradului de transparenţă
  • asigurarea unui sistem eficient de înregistrare şi supraveghere la nivelul UE
  • îmbunătăţirea metodologiilor care stau la baza acordării ratingurilor

Regulamentul va fi direct aplicabil în toate statele membre după 20 de zile de la publicare. Statele membre vor avea şase luni la dispoziţie pentru a adopta măsurile necesare pentru implementare.

O derogare de 18 luni se aplică doar pentru utilizarea rating-urilor provenind de la agenţii non-UE. După trei ani, Comisia Europeană va evalua eficacitatea acestui regulament.