Parlamentul European cere ca Ucraina să fie primită în NATO.

Rezoluţie adoptată la nivelul Parlamentului European care subliniază importanţa aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică

Joi, 15 iunie, a fost adoptată o rezoluţie în Legislativul european prin care se subliniază necesitatea ca „procesul de aderare să înceapă după încheierea războiului şi să fie finalizat cât mai curând posibil”.

Rezoluţia din Parlamentul European a fost adoptată cu 425 voturi pentru, 38 împotrivă şi 42 abţineri.

Uniunea Europeană şi aliaţii NATO şi partenerii Alianţei care împărtăşesc aceeaşi viziune cu privire la Ucraina trebuie cu toţii să colaboreze îndeaproape cu această ţară, în vedere creării unui cadru temporar pentru garanţiile de securitate, ce va intra în vigoare imediat după finalul războiului.

Rezoluţia adoptată în Parlamentul European notează faptul că Ucraina în NATO şi în UE ar spori securitatea regională şi globală şi ar consolida legăturile dintre această ţară şi comunitatea euro-atlantică.

Europarlamentarii insistă şi pentru reconstrucţia Ucrainei post-război. Pachetul de redresare pentru această ţară trebuie să fie axat pe ajutorul, reconstrucţia şi redresarea imediată, pe termen mediu şi lung a Ucrainei.

Aşteptata revizuire a actualului cadrul financiar multianual al UE, propusă deja de către Comisia Europeană, precum şi viitorul mecanism de reconstrucţie a Ucrainei vor acoperi finanţarea pentru reconstrucţia ce va trebuie realizată în anii ce vor urma.

Parlamentul European şi-a reafirmat şi sprijinul pentru acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina, o decizie luată de Consiliul European în 2022, dar cere şi o perspectivă clară pentru începerea negocierilor de aderare, care ar putea demara chiar din acest an, dacă va exista sprijin suficient.

Sprijin financiar major pentru Ucraina, pentru următorii 4 ani

Tot legat de Ucraina, s-a aflat astăzi, 15 iunie, că la nivelul Comisiei Europene se pregăteşte un pachet uriaş de sprijin pentru Ucraina, pentru perioada 2024-2027.

Vorbim despre câte 18 miliarde de euro în fiecare an pentru perioada menţionată, bani ce vor consta în granturi şi împrumuturi.

Totul va fi realizat prin intermediul nou instrument special în cadrul bugetului UE pe termen lung. Obiectivul este pornirea reconstrucţiei Ucrainei, chiar dacă invazia pornită de Rusia va continua, scrie Politico.eu.

Reamintim că, în 2022, economia Ucrainei a înregistrat un minus de 30%, iar nevoile financiare doar pentru reconstrucţie ar putea ajunge la aproximativ 411 miliarde de dolari, potrivit Băncii Mondiale.

Banii veniţi din Europa vor avea totuşi ataşate şi unele condiţii: Ucraina va trebui să lucreze la combaterea corupţiei şi să realizeze reforme structurale, în vederea alinierii la standardele UE.