Parlamentul European condamnă războiul din Ucraina. A votat în favoarea unui tribunal pentru crimele Rusiei
Mai precis, europarlamentarii au decis joi, 19 ianuarie, că liderii militari, politici și cei care au comis efectiv crime de război în Ucraina trebuie judecați și pedepsiți de o curte juridică internațională.
Rezoluția îndeamnă statele membre UE să sprijine înființarea unui astfel de tribunal și subliniază că instituia este necesară pentru înfăptuirea justiției în Ucraina, pentru facilitarea cererilor de despăgubiri, pentru un eventual proces de reconciliere precum și pentru descurajarea altor state tentate să imite agresiunea ilegală a Rusiei.
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac spune că Rusia trebuie să înţeleagă că nu există justificare pentru omor
La scurt timp după votul acordat de Parlamentul European, europarlamentarul PMP Eugen Tomac a scris pe pagina sa de socializare că „Rusia trebuie să înţeleagă că nu există justificare pentru omor”.
„Putin trebuie să răspundă pentru fiecare viață distrusă și fiecare destin frânt. El nu are dreptul la nicio zi de liniște și libertate. Iar dacă astăzi nu avem instrumentele necesare pentru a-l trage la răspundere, trebuie să le creăm.
Prin urmare, Parlamentul European a votat astăzi cu majoritate largă de voturi pentru înființarea unui Tribunal special pentru crima de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.
Putin este un criminal, la fel cum sunt si acoliții săi. Europa nu are voie să tolereze criminali în libertate, cu atât mai puțin la cârma statelor. Rusia trebuie să înțeleagă că nu există nici justificare pentru omor. Tribunalul să vă judece, criminalilor!”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.
Documentul nu cere doar pedepsirea celor care au comis crime de război
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, unul dintre inițiatorii rezoluției, a argumentat că documentul nu cere doar pedepsirea celor care au comis crime de război, crime împotriva umanității, genocid sau fapte asociate acestuia.
Potrivit europarlamentarului, este vizată și pedepsirea liderilor militari și demnitarilor.
La rândul său, europarlamentarul lituanian Andrius Kubilius a subliniat că UE trebuie să conducă această luptă împotriva impunității crimelor de război.
„UE trebuie să conducă această luptă împotriva impunității crimelor de război. Votul de astăzi este un mesaj puternic că Europa unită nu tolerează să rămână criminalii nepedepsiți, iar solidaritatea europenilor cu victimele agresiunii este totală”, a subliniat acesta.
Preşedintele Consiliului European caută măsuri concrete pentru a sprijini lupta Ucrainei împotriva Rusiei
De asemenea, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat joi Kievul pentru a discuta „măsuri concrete” pentru a sprijini lupta Ucrainei împotriva Rusiei.
„Ştim că ucrainenii opun rezistenţă, că luptă. Ei luptă pentru pământul lor. Ei luptă pentru viitorul lor şi pentru viitorul copiilor lor. (…) Ei au nevoie şi merită sprijinul nostru”, a declarat Charles Michel, într-o înregistrare video postată joi pe contul său oficial de Twitter.
Mai apoi, acesta a postat pe Twitter o fotografie în care este pe peronul unei gări şi se îmbrăţişează cu vicepremierul Olga Stefanişina.
„Înapoi la Kiev pentru a discuta toate aspectele cooperării (…) Fie ca 2023 să fie anul victoriei şi al păcii”, a scris preşedintele Consiliului European.
Totodată, Charles Michel s-a declarat impresionat de curajul luptătorilor ucraineni după ce a vizitat un centru de reabilitare a veteranilor de război, finanţat cu fonduri UE.
„Vom lucra cu statele membre pentru ca acest lucru să se întâmple. Înaintea summitului UE-Ucraina, cel mai bine este să stabilim împreună cu Zelenski care este cel mai urgent necesar şi unde ne putem spori sprijinul”, a declarat un oficial UE, consilier al lui Charles Michel, pentru Reuters.