Parlamentul European a votat joi în favoarea modificării Regulamentului Uniunii Europene privind vizele, instituind o clauză de reciprocitate prin care încearcă să determine Statele Unite şi Canada să elimine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii unor ţări membre UE, între care şi cei români.
În virtutea acestei clauze, Uniunea Europeană va reinstitui vizele pentru acele state terţe care menţin obligativitatea vizelor pentru cetăţenii dintr-un stat comunitar, UE sperând ca, prin această măsură, cetăţenilor săi, indiferent din ce ţară provin, să li se aplice aceleaşi norme privind vizele pe care ea le aplică cetăţenilor extra-comunitari.
Se vor exercita astfel presiuni asupra unor state precum SUA şi Canada, care încă mai cer vize cetăţenilor din unele ţări europene, deşi acestea au eliminat obligativitatea vizelor pentru cetăţenii americani. SUA continuă să impună vize de intrare pentru România, Bulgaria, Cipru şi Polonia, în timp Canada menţine acceaşi măsură pentru România, Bulgaria şi Republica Cehă.
Pe de altă parte, în cadrul iniţiativei de modificare a aceluiaşi regulament, PE a votat şi pentru înăsprirea normelor de acordare a vizelor pentru cetăţenii proveniţi din ţări care furnizează o pondere semnificativă a imigranţilor în UE. Actualul regulament european privind vizele permite limitarea accesului acestora în UE numai în cazuri excepţionale, în timp ce noile norme vor include un “mecanism de suspendare” a scutirii de vize în cazul statelor terţe pentru cel mult şase luni, în “situaţii de urgenţă” ce trebuie comunicate şi argumentate de cel puţin un stat membru. Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a precizat că această măsură nu este îndreptată împotriva vreunei ţări sau regiuni, ea aplicându-se în mod egal tuturor statelor terţe.
Pentru a intra în vigoare, aceste modificări ale Regulamentului UE privind vizele trebuie aprobate şi de miniştrii europeni de interne.
Sursa: Agerpres