Refuzul acordarii vizelor nu vine, asa cum a considerat majoritatea celor respinsi, din partea reprezentantilor ambasadei de la care se solicita viza. Au fost, intr-adevar, cateva erori regretabile prin care cetatenii romani nu au primit viza si au fost necesare interventii serioase in acest sens. Efectul unei astfel de erori l-a simtit pe propria piele celebrul fotbalist Marius Lacatus, caruia i-a fost refuzata viza pentru a sustine un meci de fotbal in Franta, cu echipa Steaua Bucuresti.De nai
Refuzul acordarii vizelor nu vine, asa cum a considerat majoritatea celor respinsi, din partea reprezentantilor ambasadei de la care se solicita viza. Au fost, intr-adevar, cateva erori regretabile prin care cetatenii romani nu au primit viza si au fost necesare interventii serioase in acest sens. Efectul unei astfel de erori l-a simtit pe propria piele celebrul fotbalist Marius Lacatus, caruia i-a fost refuzata viza pentru a sustine un meci de fotbal in Franta, cu echipa Steaua Bucuresti.
De naivitatea si dorinta romanilor de a ajunge pe „taramul fagaduintei” profita o parte a personalului roman angajat in ambasade prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe. Multe din dosarele respinse de ambasade sunt rodul arogantei sau al interesului financiar al acestora. Nu putini sunt cei care, o data cu returnarea dosarului respins, au primit din partea personalului roman din ambasade recomandarea de a apela la un anumit intermediar care, contra unui comision consistent, poate obtine viza chiar intr-un timp mai scurt decat cel inscris oficial in afisierul ambasadei respective. Mai mult, pentru ca afacerea este foarte profitabila si nu implica nici o cheltuiala riscanta, in intermedierea de vize s-a implicat si Biserica.
Prin intermediul unui civil care solicita o taxa de 600-800 de dolari, in functie de tara de destinatie, romanul care doreste sa calatoreasca primeste un formular prin care Biserica solicita ambasadei viza pentru enoriasul sau, pe motiv ca este…credincios. Restul semnaturilor, parafelor si viza intra in atributiile intermediarului.
Vizele cu drept de munca sunt mai scumpe
Avizul favorabil acordat de Parlamentul European pentru eliminarea vizelor de intrare in spatiul Schengen pentru cetatenii romani si bulgari nu i-a impresionat prea mult pe intermediari. „Atata timp cat decizia mai trebuie aprobata de Consiliul de Ministri, activitatea noastra nu sufera nici un prejudiciu. Pana cand romanii vor circula liber in Europa, vor mai trece ani. Totusi, pentru a evita surprizele, am majorat valoarea comisioanelor la vizele cu drept de munca, pentru ca acestea nu vor fi aprobate prea curand”, afirma cu siguranta un intermediar contactat telefonic dupa anuntul publicat in ziare.
Desi activitatea de intermediere a vizelor nu este inregistrata ca activitate comerciala, iar veniturile incasate de intermediari nu sunt inregistrate, deci nu pot fi impozitate, politia nu actioneaza pentru eliminarea acestei activitati. Din estimari neoficiale, prin intermedierea vizelor se ruleaza anual aproximativ 20 milioane de dolari. Un singur intermediar castiga din aceasta activitate peste 500.000 de dolari, daca are sustinere pentru a obtine vize cu drept de munca si are spatele acoperit, astfel incat sa nu se teama sa-si publice oferta in ziare.
Nonsalanta cu care anumite anunturi apar de ani buni pe prima pagina a ziarelor de specialitate si indiferenta manifestata de intermediari fata de potentiale probleme create de realizarea unor venituri ilegale lasa sa se inteleaga ca acestia beneficiaza de protectie la un nivel foarte inalt.
Aceasta posibilitate este sustinuta de povestea lui Dumitru Anghel, un marinar pensionar, care, dupa ce a batut porturile lumii in lung si in lat timp de 24 de ani, a fost nevoit sa-si cumpere viza pentru a ajunge in Marsilia, Franta. „Am avut acces, in interes de serviciu, in peste 70 de tari. Dupa ce am iesit la pensie am vrut sa-i fac cadou sotiei mele, la nunta de argint, o saptamana la Marsilia, port pe care il cunosteam foarte bine. Dosarele depuse pentru viza la Ambasada Frantei au fost respinse. Dar la iesirea din cladire am fost acostat de un individ care s-a oferit sa-mi obtina cele doua vize in patru zile, contra 1.000 de dolari. Faptul ca el a zis ca nu vrea banii inainte m-a convins sa incerc. A doua zi am intrat la el in birou, undeva pe o straduta aproape de intersectia Kogalniceanu. Am lasat pe birou dosarul cu acte, apoi el a sunat pe cineva dintr-un minister. Nu stiu care minister, dar stiu ca cineva i-a raspuns, iar el a intrebat daca sefu e in minister. In trei zile m-a chemat sa iau pasapoartele si sa aduc banii”, povesteste batranul lup de mare.
Exista insa si o categorie de intermediari care se tem de efectul psihologic al deciziei Parlamentului European. Calauzele care ii conduc in Europa pe cei ce trec fraudulos frontiera se tem nu atat de posibilitatea ca romanii sa circule liber, cat de faptul ca vamesii vor intari excesiv controlul la frontiere, pentru a respecta conditiile impuse de tarile membre UE. Calauzele stiu ca cei care apeleaza la serviciile lor fac parte din categoria oamenilor certati cu legea, dintre cei care merg frecvent in Occident pentru a fura.
Calauzele se tem ca vor ramane fara clienti
Clientii calauzelor au, marea majoritate, mai multe expulzari din spatiul Schengen, deci acestia nu vor apela niciodata la calea oficiala de intrare. „O importanta categorie de clienti este formata din cetateni africani sau asiatici care vor sa ajunga cu orice pret in Vest”, sustine A. Vorkovnikov, un ucrainean care a transferat din Romania, dupa propriile afirmatii, peste 2.000 de persoane spre Germania. „Grupurile de maximum 20 de persoane trec in Ucraina, apoi in Polonia.
Oricat spun polonezii si nemtii ca prin granita lor nu mai trec emigranti, eu pot afirma ca in fiecare seara la granita germano-poloneza sunt cel putin 30-35 de calauze, cu grupuri de 15-20 de persoane”, sustine convins Vorkovnikov.
Taxa pentru o trecere frauduloasa in Germania este de 1.500 de marci. Pentru intrarea pe aceleasi cai ilegale in Italia, in Timisoara si Arad functioneaza o adevarata retea de calauze. M. Bafovici, zis „Umbra”, are reputatia celei mai sigure calauze, dar si cel mai scump pret: 1.800 de marci pana la Bologna, in Italia. El spune ca din aproape 80 de grupuri cate a condus pana acum, a fost prins o singura data de granicerii italieni.
Germania
Acte necesare obtinerii vizei turistice:
Pentru 3 luni:
· pasaport
· asigurarea medicala
· 2 fotografii
· invitatia de la o persoana din Germania conform articolului din legea pentru straini
· dovada salarizarii
· contract de munca
· pentru patroni – certificat de inmatriculare si hotarare judecatoreasca
· pentru pensionari/talon pensie
· pentru elevi/acordul directorului
· pentru studenti/acordul decanului.
Costul vizei: 70 DM.
Eliberarea vizei se face intr-o saptamana.
Actele se depun personal cu doua saptamani inainte de plecare la ghiselel 4 si 5.
Program zilnic: 8 – 12.
Marea Britanie
Acte necesare:
· Formular tip IM2A completat la toate rubricile si semnat
· O fotografie recenta tip pasaport
· Scrisoare de invitatie de la un cetatean britanic sau dovada de fonduri suficiente pentru a face o excursie pe cont propriu (extras de cont actualizat)
· Daca se merge in vizita la un cetatean britanic, se poate cere sa se faca dovada de corespondenta cu acesta
· Adeverinta de la serviciu/facultate/scoala care sa specifice ocupatia salariul si durata concediului/vacantei
· Taxa consulara (nerambursabila in cazul neacordarii vizei)
· Prezenta fizica a solicitantului in vederea sustinerii unui interviu.
Taxe de viza:
· o intrare (sau tranzit) 825.000 lei
· intrari multiple (6 luni) 1.125.000 lei
· intrari multiple (1 an) 1.375.000 lei
· intrari multiple (2 ani) 1.625.000 lei
Franta
Acte necesare:
· Invitatie (original si copie);
· Bilet de transport dus-intors (original si copie) sau Carte Verde (original si copie)
·Pentru salariati: carte de munca (original a copie)
· Pentru pensionari: talon de pensie
Pentru elevi si studenti: adeverinta scoala si carnet de student
Pentru minori: acordul ambilor parinti prin notar publicr
Asigurarea medicala pe perioada vizei (original si copie)r
O fotografie tip pasaportr
Formular vizar
Taxa viza (doar pentru persoanele peste 25 ani)r
Pasaport.r
r
Italiar
Acte necesare obtinerii vizei turistice:r
Confirmare de rezervare din partea hotelului sau o declaratie a unei institutii sau a unei persoane fizice, care asigura propria disponibilitate de a sustine cheltuielile zilnice pentru toata perioada de sedere in Italia modelul 740 sau declaratie de veniturir
Bilet de calatorie dus-intors (original si fotocopie) pentru avion/tren/autocarr
in cazul in care se calatoreste cu autoturism particular, carnet de conducere, certificat de inmatriculare, Cartea Verde (original si fotocopie)r
Asigurarea internationala de sanatater
Carte de munca (original si copie)r
Garantii economice:r
acte de proprietate (original si fotocopie)r
extras de cont bancar personal de data recenta (original si fotocopie)r
fotocopii vize Schengen/Italia obtinute r
anteriorr
1 fotografier
1 formular.r
Timpul necesar eliberarii vizei: 7 ziler
r
Greciar
Fiecare solicitant urmeaza sa se prezinte la interviu cu urmatoarele acte:r
Cerere tip completata si semnata de solicitantr
Pasaport valabilr
Pasaportul detinut anterior, iar in cazul in care exista, adeverinta de la Directia Pasapoarte in care sa se specifice clar ce pasapoarte a mai detinut persoana respectivar
O fotografie recentar
Actele privitoare la ocupatia solicitantului: acte justificative socio-profesionaler
A. Adeverinta de serviciu in care sa fie specificate atat functia si salariul solicitantului, cat si numele si telefonul persoanei care a eliberat adeverinta.r
Pentru SRL, adeverinta vizata de Camera de Munca a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si cartea de munca in original si fotocopii.r
Pentru SA este necesara adeverinta si cartea de munca in original si fotocopii.r
B. Pentru pensionari, ultimul talon de pensiir
C. Pentru elevi, adeverinta de la scoalar
D. Pentru studenti, adeverinta de la facultate si fotocopie de pe carnetul de student vizat la zir
E. Daca solicitantul este proprietar de firma, actele firmei:r
– certificatul de la Camera de Comertr
– certificatul de inregistrare fiscalar
– statutul si bilantul pe ultimii doi ani.r
Act justificativ de gazduire: rezervare la hotel sau, in cazul in care se viziteaza o anumita persoana in Grecia, invitatia de la un cetatean grec sau rezident legal in Grecia, cu dovada de asumare a cheltuielilor de intretinere sau convocare la congres, conferinta, colocviu, reuniune internationala, manifestare sportiva sau culturala, ordin de misiune etc.r
Cont bancar (ultimul extras de cont) de preferinta in valuta si eventual fotocopii de pe actele de proprietater
Rezervare pentru avion/tren/autocar dus-intors sau Cartea Verde si actele de proprietate a masinii, in cazul in care solicitantul calatoreste cu masina personalar
in cazul in care solicitantul de viza doreste sa calatoreasca cu copii minori inscrisi pe pasaport, este necesara o fotocopie dupa certificatul de nastere al copiilor si fotografia acestora anexata pe formularul de vizar
in cazul in care copiii minori calatoresc singuri sau insotiti de alte rude decat parintii, este absolut obligatorie prezentarea acordului notarial al ambilor parinti, sau hotararea judecatoreasca definitiva prin care minorul este incredintat unuia dintre parinti.r
Atentie!r
Persoanele care calatoresc pe cont propriu trebuie sa demonstreze autoritatilor de la punctul de frontiera ca poseda suma de minimum 25 USD/zi /persoana pentru durata sederii in Grecia.r
Sectia Consulara poate cere orice alte acte va considera de cuviinta.