Parlamentul European pregătește Legea Inteligenței Artificiale: E cel mai important proiect de act normativ al acestui mandat

IA, AI, inteligență artificială

SURSA FOTO: Dreamstime

Parlamentul European pregătește o lege care să limiteze riscul pe care dezvoltarea Inteligenței Artificiale îl reprezintă pentru oameni, urmând să fie interzise anumite practici precum folosirea datelor biometrice sau acțiuni preventive ale poliției bazate pe profilurile oferite de aceste programe. Primele amendamente aduse proiectului de lege vor fi votate în plen în sesiunea din 12 - 15 iunie.

,,Legea Inteligenței Artificiale este, foarte probabil, cel mai important proiect de act normativ al acestui mandat”

Comisia pentru piața internă și Comitetul pentru libertăți civile din cadrul Parlamentului European au aprobat, joi, cu 84 de voturi pentru, 7 împotrivă și 12 abțineri un prim proiect al acestei legi. Europarlamentarii vor să se asigure că sistemele de inteligență artificială vor fi supravegheate de oameni, vor fi sigure, transparente, trasabile, că nu vor face discriminări și vor fi nepoluante.

Pe lângă aceste lucruri, legea va trebui să dea o definiție uniformă a ceea ce înseamnă inteligența artificială, pentru ca regulile să poată fi aplicate atât programelor deja existente, cât și celor care urmează să fie dezvoltate.

Legea va cuprinde mai multe interdicții, precum:

  1. Identificarea în timp real a datelor biometrice ale cetățenilor în spații publice;
  2. Identificarea ulterioară a datelor biometrice ale cetățenilor, cu excepția cazurilor în care este anchetată o crimă serioasă și există acordul unui judecător;
  3. Folosirea datelor biometrice analizate de Inteligența Artificială pentru practici preventive ale poliției (folosirea profilurilor, a localizării și ale cazierului cetățenilor);
  4. Folosirea inteligenței artificiale pentru recunoașterea emoțiilor de către polițiști, vameși sau la locul de muncă și în instituții de învățământ;
  5. Folosirea datelor de pe rețelele sociale sau de pe camerele de supraveghere pentru crearea de baze de date cu scopul recunoașterii faciale.

Europarlamentarul Dragoș Tudorache, care este co-raportor al acestui proiect, declară că legea își propune să pună drepturile omului în centrul dezvoltării programelor de inteligență artificială.

„Dat fiind impactul profund transformator pe care inteligența artificială îl va avea asupra societăților și economiilor noastre, legea Inteligenței Artificiale este, foarte probabil, cel mai important proiect de act normativ al acestui mandat. Este prima legislație de acest fel din lume, ceea ce înseamnă că UE poate deschide drumul în a face din inteligența artificială un fenomen centrat în jurul oamenilor, care este de încredere și sigur.

Chat GPT va trebui să respecte reguli suplimentare de transparență

Lucrăm pentru a sprijini inovația în domeniul inteligenței artificiale în Europa și a furniza start-up-urilor și industriei spațiul necesar pentru a crește, a inova, în timp ce protejăm drepturile fundamentale ale omului”, a declarat Tudorache.

Modelele de inteligență artificială generativă, precum Chat GPT, de exemplu, vor trebui să respecte reguli suplimentare de transparență. Acestea vor fi obligate să dezvăluie întregul conținut care a fost generat de programe, totul pentru a fi prevenite generarea de conținut ilegal sau pentru a nu fi încălcată legea drepturilor de autor.

Excepții de la aceste reguli vor face institutele de cercetare în domeniul Inteligenței Artificiale, pentru ca inovațiile să fie încurajate.