Rezoluţia, care nu are caracter obligatoriu, sugerează ca statele din UE să fixeze sisteme de venit minime bazate pe cel puţin 60% din venitul mediu al fiecărui stat membru. Proiectul prevede şi dezvoltarea serviciilor sociale în toată Europa, potrivit AFP.

"În 2010, numărul persoanelor afectate de sărăcie a fost de 116 milioane, adică peste 20% din cetăţenii UE, iar 8% dintre europeni (42 de milioane de persoane) trăiau în condiţii extreme", a declarat socialistul belgian Frederic Daerden, autorul raportului adoptat de PE.

Potrivit eurodeputatului ecologist francez Karima Delli, stabilirea unui venit minim este "un instrument indispensabil" pentru atingerea obiectivului Comisiei Europene de a scoate 20 de milioane de persoane din sărăcie până în 2020.

"Sărăcia nu este o catastrofă naturală, nici un flagel biblic, ea este efectul politicilor economice şi sociale proaste care distrug locurile de muncă", a afirmat socialistul spaniol Alejandro Cercas.

Însă doar prin crearea de locuri de muncă nu se evită sărăcia. "Pentru a lupta împotriva saraciei, nu este suficient să repetăm discursul despre creştere economică şi competitivitate, pentru că, dat fiind că 8% dintre angajaţi sunt săraci, se pare că munca nu înseamnă dispariţia sărăciei", subliniază Delli.

Anul 2010 a fost numit "Anul european al luptei împotriva sărăciei".