Reprezentanţii grupurilor politice au fost de acord că, din motive diferite, acordul internaţional propus nu era necesar, fiind chiar periculos.
Elmar Brok (PPE, DE) a declarat că "acest acord nu ar fi fost prima noastră alegere pentru soluţionarea acestei probleme. Trebuie să evităm o Uniune divizată şi să garantăm drepturile tuturor instituţiilor".
"Rezolutia noastră este esenţială, deoarece am fi putut evita un sistem interguvernamental. Este paradoxal faptul că, abia s-a uscat cerneala pe "pachetul de şase propuneri economice" (six pack), şi unele state membre vor deja să îl revizuiască prin intermediul unor metode interguvernamentale", a spus Roberto Gualtieri (S&D, IT).
Rezoluția a fost adoptată astfel de către Parlamentul de la Strasboug, subliniindu-se şi potenţialele probleme pe care noul acord, în forma sa actuală, le-ar putea provoca, printre care lipsa legitimităţii democratice. Rezoluţia cere ca parlamentele naţionale şi Parlamentul European să fie implicate în toate aspectele coordonării şi guvernanţei economice în viitor.
Conform Parlamentului European, un acord interguvernamental riscă şi crearea permanentă a unei „Europe cu două viteze“. Pentru împiedicarea acestui lucru, rezoluţia cere ca substanţa oricărui acord de acest gen să fie incorporată în legislaţia UE într-o perioadă de cinci ani.
În cele din urmă, rezoluţia avertizează că această abordare dezechilibrată a crizei pune prea mult accent pe austeritate. Acordul ar trebui să includă angajamente ale statelor membre în favoarea fondului de amortizare, taxei pe tranzacţiile financiare şi în favoarea unui cadru pentru obligaţiunile de stabilitate.
Parlamentul European respinge uniunea economică consolidată a UE
18 ianuarie 2012, 17:33
Ultima modificare în 18 ianuarie 2012, 19:33
Parlamentul de la Strasbourg a tras astăzi un semnal de alarmă în legătură cu posibilele riscuri ale acordului interguvernamental în curs de negociere privind consolidarea uniunii economice. Rezoluţia parlamentară exprimă îndoieli serioase în legătură cu nevoia unui astfel de acord în afara sistemului UE, subliniind că legitimitatea democratică trebuie îmbunătăţită şi că acordul trebuie să încurajeze şi creşterea, nu numai să impună austeritate.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cum văd analiştii de top încrederea în economia românească
- Țara care ar putea să ne salveze de la un dezastru economic
- Într-un an, românii consumă ouă aduse din străinătate în valoare de 25 milioane euro
- Nemții despre Ungaria: O ţară de nimic, cu un guvern de nimic
- Martin Schulz este noul Preşedinte al Parlamentului European
- Biletele KLM, mai ieftine cu 30%
- România a reuşit şi în 2011 să ţină deficitul bugetar sub ţinta convenită cu FMI
- Emil Boc, despre măsurile de austeritate: „Nu am dorit noi să facem asta, viaţa ne-a obligat”
- Răsturnare de situaţie la Sănătate: Arafat se întoarce!
- EXPLICAȚIE: De ce taxa auto este mai mare la mașinile mai noi