Comitetul pentru relații internaționale al Parlamentului European a arătat într-un raport special cele cinci principii pe care trebuie să se bazeze legăturile dintre Bruxelles și Moscova. Între acestea: contracararea „amestecului rusesc” și a „propagandei rusofone”, precum și stimulentele în ceea ce privește vizele și comerțul, în cazul în care în Rusia sunt realizate schimbări democratice. Duma de Stat a Rusiei a arătat cu raportul Parlamentului European reprezintă o „trăncăneală politică”.

Conducerea Uniunii Europene trebuie să se opună „amenințărilor” din partea Moscovei și „amestecului rusesc”, precum și să sprijine „societatea pro-democratică” rusească, se arată în recomandările Comitetului pentru relații internaționale al Parlamentului European. După cum subliniază autorii raportului, contribuția la promovarea democrației presupune, între altele, combaterea „propagandei rusofone”, lucru pentru care Uniunii Europene i se recomandă să lanseze un canal de televiziune care să transmită non-stop, scrie Viktor Pavlov pentru GAZETA.RU.

Principiile de colaborare dintre Rusia și UE

Celelalte trei principii de colaborare între Bruxelles și Moscova constau în continuarea presiunii sancțiunilor, realizarea controlului financiar, precum și concentrarea atenției asupra programului „Parteneriatul Estic” pentru exercitarea de influență psihologică asupra cetățenilor ruși. Acest program constituie o inițiativă comună la care participă Uniunea Europeană, statele membre ale UE și șase foste republici sovietice – Armenia, Azerbaidjan, Republica Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Programul „Parteneriatul Estic” a fost lansat la sfârșitul anului 2008, ca unul dintre răspunsurile la conflictul militar georgiano-osetin, când Rusia a oprit agresiunea Georgiei împotriva Osetiei de Sud prin intermediul unor acțiuni militare. În același timp, șeful Comisiei Europene, Jose Barroso, a declarat la acea dată că programul nu este îndreptat împotriva Rusiei, cu toate că a remarcat caracterul politic al noii inițiative. Comisia Europeană consideră că „Parteneriatul Estic” reprezintă „un semnal politic pe termen lung al solidarității UE”. Comitetul Parlamentului European stabilește ca principală sarcină să aducă țările partenere la relații mai strânse cu Bruxelles-ul prin intermediul „reformelor care vizează dezvoltarea democrației și a relațiilor de piață”.

Mai mult decât atât, experții au subliniat separat că pe Parlamentul European trebuie să analizeze posibilitatea nerecunoașterii legitimității noii componențe a Dumei de Stat a Federației Ruse, care se va constitui în urma rezultatelor alegerilor din luna septembrie. „UE trebuie să fie gata să refuze să recunoască Parlamentului Federaţiei Ruse și să ceară eliminarea Rusiei din organizațiile internaționale care au adunări parlamentare, dacă alegerile parlamentare care vor avea loc în Rusia anul acesta vor fi declarate falsificate”, se arată în documentul citat de RT. În afară de aceasta, Parlamentul European trebuie să pedaleze pe tema obținerii de „bonusuri” de către ruși, în cazul în care Rusia va deveni din ce în ce mai democratică.

Analiștii au recomandat conducerii UE să faciliteze regimul de acordare a vizelor, să lanseze programe de investiții în comerțul liber și în modernizare, precum și să stabilească un parteneriat strategic.

În cadrul „apărării democrației” UE trebuie să acționeze împreună cu Statele Unite și să elaboreze noi sancțiuni, condiții unificate pentru acordarea de asistență financiară și sprijinirea activiștilor – apărători ai drepturilor omului. Respectarea drepturilor omului și organizarea de „alegeri libere” trebuie să devină un punct permanent în orice dialog sau acord între Bruxelles și Moscova, explică autorii raportului.

Proiectele economice cu Rusia vor fi revizuite

Toate proiectele economice pe care oricare dintre țările UE le are cu partea rusă trebuie revizuite, asigură experții Comitetului pentru relații internaționale al Parlamentului European. „UE și statele sale membre trebuie să își revizuiască proiectele privind sprijinul pentru investiții și colaborare economică, începând cu sistarea proiectului Nord Stream 2”, se detaliază în document.

În sfârșit, analiștii recomandă atragerea NATO în presiunea comună asupra Rusiei, pentru a nu se permite „amestecul” în treburile țărilor care fac parte din „Parteneriatul Estic”, precum și pentru a constrânge Moscova să înapoieze „teritoriile ocupate ale statelor din Estul Europei – vecine ale UE”.

Răspunsul la refuzul autorităților ruse de a se conforma punctelor documentului Parlamentului European trebuie să fie deconectarea Rusiei de la sistemul internațional de plăți SWIFT, precum și reducerea dependenței de petrolul și gazele rusești.

Ruslan Balbek, vicepreședinte al Comitetului pentru problemele naționalităților al Dumei de Stat a Rusiei, a spus despre raportul Parlamentului European că este „o trăncăneală politică”. „O altă trăncăneală politică: nu au nici suficientă democrație, și independența noastră nu le convine, și canalele noastre nu vorbesc ce trebuie. Mă întreb dacă acești domni sunt vreodată mulțumiți”, a explicat parlamentarul rus. După cum a arătat acesta, Moscova va răspunde ‘în oglindă'”, în cazul în care UE se conformează acestor principii. „Nu avem de gând să ascultăm instrucțiunile despre cum trebuie să trăim. Iar în ceea ce privește drepturile omului, este mai bine ca Ucraina să le spună rudelor celor arși de vii la Odesa pe 2 mai 2014”, a adăugat deputatul în camera inferioară a parlamentului rus.

La începutul acestei săptămâni, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a comunicat despre intensificarea încercărilor din străinătate de a escalada tensiunea socială în Rusia înaintea alegerilor pentru Duma de Stat și a Recensământul populației din întreaga Rusie, relatează RIA-Novosti.

„Pe fondul pregătirilor pentru aceste importante evenimente se primesc informații referitoare la activizarea influenței externe care are ca scop escaladarea tensiunii sociale în societate”, a declarat Patrușev. Moscova trebuie să aibă în vedere posibilele amenințări de destabilizare a situației social-politice în țară și să nu permită încălcări ale legii, amestecul în treburile interne ale Rusiei. De asemenea, Rusia trebuie să oprească la timp orice fel de încercări de a se aduce un prejudiciu intereselor naționale ale țării, drepturilor și libertăților cetățenilor ruși, a explicat Patrușev. În acest sens secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse a făcut apel la consolidarea monitorizării spațiului informațional, prevenirea răspândirii informațiilor false, a diverse tipuri de incitare la încălcarea consensului public și destabilizarea situației politico-sociale.

Oleg Sîromolotov, adjunct al ministrului de externe al Rusiei, a avertizat, de asemenea, asupra încercărilor de amestec străin distructiv în alegerile pentru Duma de Stat, care vor avea loc anul acesta în septembrie. Diplomatul a arătat că „activitățile îndoielnică a colegilor din ambasadele străine la Moscova în timpul acțiunilor neautorizate de protest nu pot să nu provoace îngrijorare”.

„La ce bună publicarea de către Ambasada SUA la Moscova a ‘traseului protestelor’ în orașele din Rusia!”, a dat un exemplu fostul general FSB. Sîromolotov a mai declarat că Ministerul de Externe al Rusiei a trimis avertismente ambasadelor și reprezentanțelor statelor străine, în care se face recomandarea să se abțină de la încercările de a interveni în desfășurarea alegerilor pentru Duma de Stat. „În acest sens aș dori să subliniez că, în cazul demascării vreunei acțiuni de acest gen care nu corespunde statutului diplomatic, intenționăm să reacționăm dur, în conformitate cu normele dreptului internațional”, a explicat oficialul rus, potrivit GAZETA.RU.

Sursă foto: Dreamstime