Parlamentul European se opune plafonării veniturilor excepţionale ale producătorilor de energie electrică
Miercuri, 19 iulie 2023, Comisia pentru Energie din cadrul Parlamentului European a respins o propunere care viza plafonarea veniturilor excepţionale generate de producătorii de electricitate, în contextul în care Europa se va confrunta cu o nouă criză energetică, iar industria energetică s-a opus ideii respective, susţinând ferm că i-ar descuraja pe investitori într-o perioadă în care este nevoie de investiţii mari în capacităţi de producţie a energiei cu emisii reduse de carbon.
Nicolas Gonzalez Casares, principalul negociator al Parlamentului European cu privire la reforma pieţei de electricitate, a propus anterior plafonarea veniturilor pentru a strânge bani pe care statele membre din Uniunea Europeană (UE) i-ar fi putut folosi pentru a-i proteja populația de scumpirile actuale. În cele din urmă, propunerea sa nu a fost acceptată, chiar dacă a fost susţinută de o serie de grupuri parlamentare, inclusiv de Verzi, relatează agenția de presă Reuters.
În prezent, Uniunea Europeană (UE) negociază o reformă a pieţei de electricitate pentru a extinde energiile regenerabile şi a-i proteja pe consumatorii europeni de creşterile bruşte de preţuri, cum au fost cele înregistrate, anul trecut, după ce a izbucnit războiul din Ucraina. Parlamentul European şi statele membre UE trebuie să negocieze, acum, forma finală a reformei pieţei de electricitate şi să ajungă la un acord înainte de alegerile europarlamentare din 2024.
Uniunea Europeană ar putea importa GNL din Argentina
Un proiect al memorandumului de înţelegere, care ar putea fi semnat luni de cele două părţi, indică obiectivele de limitare a schimbărilor climatice și faptul că orice acord în domeniul gazelor nu trebuie să afecteze propriile necesităţi de consum ale Argentinei. În document respectiv se arată că acele două părţi vor colabora în domeniul energiei regenerabile şi în domeniul hidrogenului şi vor face eforturi pentru reducerea emisiilor de metan în lanţurilor lor de aprovizionare cu gaze.
„Participanţii fac eforturi pentru a coopera în vederea asigurării unui flux stabil de gaze naturale lichefiate (GNL) din Argentina către Uniunea Europeană”, se arată în documentul consultat de sursa citată anterior, document ce ar putea fi modificat înainte de a fi publicat.
Potrivit sursei citate anterior, Comisia Europeană (CE) nu a dorit să vorbească despre acest subiect.
În prezent, Argentina se confruntă cu un deficit de energie
În prezent, Argentina se confruntă cu un deficit de energie, fiind nevoită să importe combustibili în lunile când are cel mai ridicat consum. În 2022, de exemplu, a înregistrat un deficit comercial în domeniul energiei de cinci miliarde de dolari americani. Argentina, care este pe locul doi în lume la rezervele neconvenţionale de gaze, își extinde producţia la formaţiunea de şisturi Vaca Muerta din Patagonia.
Lisa Fischer a cerut deja Uniunii Europene (UE) să se concentreze pe sprijinirea Argentinei în dezvoltarea energiei regenerabilă şi combaterea schimbărilor climatice.
„Până când vor fi exploatate zăcămintele din Argentina – ei nu au nici măcar infrastructura completă de export pentru a trimite gaze către Europa – nu cred că UE va mai avea nevoie de gaze”, a zis ea, conform sursei citate anterior.