PERICOL Uniunea Europeană nu vrea să salveze băncile de la faliment. Acordul statelor Uniunii Europene (UE) de a înfiinţa un fond de 55 de miliarde de euro pentru a sprijini băncile cu probleme financiare încalcă legislaţia UE, potrivit Parlamentului European (PE).
Membrii PE au transmis o scrisoare preşedinţiei UE în care afirmă că acordul interguvernamental privind fondul este ilegal, întrucât trece peste procedura legislativă a uniunii, scrie cotidianul britanic Financial Times.
Frontul comun al parlamentarilor împotriva pactului promovat de Germania evidenţiază dificultăţile statelor UE în a ajunge la un acord de compromis asupra formei acordului până în primăvară, când PE va întrerupe lucrările, în contextul alegerilor.
Miniştrii de Finanţe ai UE au avizat, la sfârşitul lunii deccembrie, un acord privind un fond comun şi procedurile de urmat pentru lichidarea sau restructurarea băncilor cu probleme financiare. Fondul reprezintă piesa lipsă a unei uniuni bancare prin care liderii europeni vor să susţină încrederea în sectorul finaniar european.
Planul a fost însă criticat pentru nivelul redus al fondurilor şi dificultatea utilizării acestora.
"Nu credem că are resurse suficiente. Nu credem că este destul de rapid", a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew.
ECONOMIA MONDIALĂ, AMENINŢATĂ de un nou faliment al unui gigant bancar!
Economia mondială se confruntă în continuare cu riscul unui nou faliment al unui gigant bancar, la cinci ani de la prăbuşirea Lehman Brothers în Statele Unite, potrivit unui raport publicat de Fondul Monetar Internaţional. "Există în continuare numeroase instituţii financiare de importanţă sistemică, cu operaţiuni mondiale", se arată în raportul publicat de FMI. La cinci ani de la falimentul grupului bancar american Lehman Brothers, care a declanşat criza mondială, Fondul noteză faptul că reforma financiară mondială este nefinalizată.
"Economia mondială rămâne expusă riscurilor ca o instituţie financiară de importanţă sistemică să dea faliment", se arată în raport. De la declanşarea crizei financiare în Statele Unite, marile bănci sunt supuse anual unor teste de stres şi trebuie să îşi mărească rezervele de capital, potrivit reformelor bancare internaţionale cunoscute sub numele Basel III.
Reapariţia incertitudinilor în zona euro, care a ieşit abia recent din recesiune, ar fi resimţită în celelalte ţări europene şi în America Latină, potrivit estimărilor FMI. Încetinirea peste aşteptări a creşterii economice în China, care reprezintă un mare motiv de îngrijorare, ar avea cel mai mare impact în Asia şi America Latină, se arată în raport. America Latină va avea, probabil, cel mai mult de suferit, dacă ratele dobânzilor în SUA vor creşte mai rapid decât o impun condiţiile economice, potrivit unui raport publicat de Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Ratele ridicate ale dobânzilor ar putea afecta şi economia Europei şi Asiei, deoarece orice şoc din SUA, cea mai mare economie mondială şi un mare centru financiar, se răsfrânge în întreaga lume, se spune în raport.
Recentele crize financiare au reprezentat una dintre rarele perioade în care toate economiile lumii s-au blocat, iar colapsul băncii americane Lehman Brothers a extins panica şi incertitudinea în întreaga lume.
Acea perioadă s-a încheiat, dar ar putea reveni, avertizează FMI, deoarece autorităţile nu au rezolvat încă problema instituţiilor care sunt 'prea mari pentru a da faliment' (too big to fail).
'Un şoc financiar masiv ar putea duce din nou la creşterea şi scăderea economiilor mondiale. Încă există multe instituţii financiare de importanţă sistemică care ar putea provoca turbulenţe pe plan mondial', se arată în raport.