Deputații europeni au declarat că aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică, potrivit unei rezoluții adoptate miercuri.
Eurodeputații și-au reafirmat sprijinul pentru o eventuală aderare a Republicii Moldova la UE, în urma cererii de aderare a țării în 2022, recunoscând totodată progresele înregistrate de guvern în materie de reforme și respectarea standardelor UE. În cazul în care Republica Moldova îndeplinește cele nouă criterii specificate de Comisia Europeană ca fiind necesare pentru inițierea negocierilor, ei îndeamnă la începerea discuțiilor de aderare până la sfârșitul anului 2023.
Între timp, Parlamentul îndeamnă guvernul moldovean să avanseze cu agenda de reforme privind democrația și statul de drept, să depună eforturi pentru implementarea completă a Acordului de asociere cu UE și a Zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător, să combată crima organizată și crima internațională și transnațională gravă și să își continue eforturile pentru a spori securitatea energetică a țării.
S-a cerut impunerea de sancțiuni imediate celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova
Într-o rezoluție adoptată miercuri, deputații europeni au cerut Uniunii Europene și statelor membre să impună sancțiuni imediate celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova. În mod specific, rezoluția solicită sancțiuni împotriva lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, doi oligarhi moldoveni fugari, a afacerilor și organizațiilor politice ale acestora. De asemenea, rezoluția solicită extrădarea lor în Moldova pentru a fi judecați, dacă este cazul. Parlamentul recomandă, de asemenea, ca UE să își extindă regimul de sancțiuni pentru a include actele de corupție care amenință securitatea, stabilitatea și instituțiile democratice ale unei țări.
Eforturile continue ale Federației Ruse de folosire a energiei ca mijloc de presiune, condamnate
În plus, rezoluția condamnă eforturile continue ale Rusiei de a folosi energia ca mijloc de presiune asupra Republicii Moldova și își exprimă sprijinul pentru eforturile Chișinăului de a obține o mai mare securitate energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare, reducerea consumului și achiziționarea de energie de pe piața europeană. De asemenea, rezoluția pledează pentru dezvoltarea infrastructurii de interconectivitate pentru îmbunătățirea independenței energetice. În cele din urmă, deputații europeni solicită sprijinul continuu al UE în eforturile Republicii Moldova de a obține independența energetică. Rezoluția a fost adoptată cu 555 de voturi pentru, 49 împotrivă și 26 de abțineri.