Parlamentul European solicită derogarea de la brevetele pentru vaccinurile împotriva COVID-19

Într-o rezoluție adoptată joi cu 355 de voturi pentru, 263 împotrivă și 71 de abțineri, Parlamentul European solicită o derogare temporară de la Acordul TRIPS al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind brevetele, cu obiectivul de a îmbunătăți accesul global la produsele medicale legate de COVID-19 la prețuri accesibile și pentru a combate constrângerile de producție la nivel mondial și deficitele în aprovizionare.

„Acordarea de licențe voluntare (atunci când dezvoltatorul unui vaccin decide cui și în ce condiții poate fi acordat brevetul pentru a permite producția acestuia) și transferurile de know-how și tehnologii către țările cu capacitate de producție a vaccinurilor sunt calea de urmat pentru consolidarea și accelerarea producției pe termen lung”, susțin deputații europeni.

Pentru a combate blocajele din producție, deputații solicită UE „să înlăture rapid obstacolele din calea exporturilor și să înlocuiască propriul mecanism de autorizare a exporturilor cu cerințe de transparență a exporturilor”, conform rainews.it

Mecanismul global de distribuție a vaccinurilor COVAX

SUA și Marea Britanie ar trebui „să pună capăt imediat interdicției de export pentru vaccinuri și materii prime”, afirmă eurodeputații. Sunt necesare 11 miliarde de doze pentru a imuniza 70% din populația lumii și a fost produsă doar o fracțiune din această cantitate. UE trebuie să sprijine capacitățile de producție pe continentul african, deoarece doar 0,3% din dozele de vaccin administrate la nivel mondial (aproximativ 1,6 miliarde de doze) au ajuns în cele mai sărace 29 de țări, în timp ce majoritatea acestora au fost administrate în țările industrializate și producătoare de vaccinuri.

Mecanismul global de distribuție a vaccinurilor COVAX reprezintă un instrument important pentru deputații care solicită o creștere semnificativă a contribuțiilor lor financiare și nefinanciare. În fine, eurodeputații invită UE să garanteze că viitoarele acorduri preliminare de achiziție vor fi pe deplin transparente, în special pentru vaccinurile din generația următoare, precum și includerea cerințelor de transparență pentru furnizori.

Sursă foto: Dreamstime