Plenul Parlamentului European (PE) a adoptat astăzi, cu 547 de voturi pentru, 43 de abțineri și 49 de voturi împotrivă, o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, a informat europarlamentarul liberal Dan Motreanu.
Vot în plenul PE privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen
„Mă număr printre inițiatorii proiectul de rezoluție, alături de mai mulți europarlamentari români. Votul din Parlamentul European este un mesaj important pentru Consiliul Uniunii Europene, forumul decizional pentru aderarea la spațiul Schengen.
Obiectivul nostru este de a pune subiectul aderării României la spațiul Schengen pe agenda de lucru a Consiliului Uniunii Europene, mai exact la reuniunea Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie.
Prin rezoluția adoptată, îndemnăm Consiliul Uniunii Europene să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind aplicarea deplină a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România și Bulgaria până la sfârșitul anului 2022.
În acest fel, ar fi asigurată eliminarea controalelor asupra persoanelor din cele două țări la frontierele cu țările din spațiul Schengen, la începutul anului 2023”, a declarat acesta într-o postare pe pagina sa de Facebook.
PE, consternat de situația aderării României și Bulgariei la Schengen
Parlamentul European reamintește că România și Bulgaria au îndeplinit toate condițiile tehnice necesare pentru aderarea la spațiul Schengen încă din 2011.
„În cei 11 ani care au trecut, Consiliul nu a reușit să ia o decizie privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria, în ciuda solicitărilor repetate în acest sens din partea Comisiei și a Parlamentului. Parlamentul European își manifestă consternarea în fața acestei situații.
Parlamentul European își reiterează poziția de lungă durată, astfel cum a fost stabilită în rezoluția sa din 11 decembrie 2018, în sprijinul aplicării integrale a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria.
Parlamentul European salută dorința României și Bulgariei de a găzdui în mod voluntar o misiune de constatare. Aceasta constituie o expresie, din partea lor, a principiului cooperării sincere și al încrederii reciproce, în ciuda faptului că au îndeplinit deja toate cerințele legale. Nu există motive pentru alte evaluări ulterioare”, a mai transmis Dan Motreanu.
Acesta a menționat că în septembrie 2021 s-a solicitat președintei Comisiei Europene urgentarea procedurii privind aderarea României la Spațiul Schengen.
„Aderarea României la spațiul Schengen este preocuparea noastră constantă, a parlamentarilor români din Grupul PPE din Parlamentul European. În septembrie 2021, am solicitat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urgentarea procedurii pentru primirea României în spațiul Schengen.
Pe 1 iunie anul acesta, delegația PNL, din care am făcut parte, a obținut sprijinul Partidului Popular European pentru susținerea aderării României la Spațiul Schengen, acest lucru fiind menționat explicit într-o Rezoluție de poziție”, a conchis europarlamentarul PNL.