Măsurile aprobate de PE ar trebui să compenseze pierderile producătorilor moldoveni cauzate de embargoul Rusiei asupra produselor moldoveneşti. Eurodeputaţii au adoptat textul cu 551 de voturi pentru, 67 împotrivă şi 23 de abţineri.

Deşi 90% din toate importurile din Republica Moldova au intrat în UE fără taxe din 2008, conform regulamentului de preferinţe comerciale autonome, fructele proaspete se înscriu în cele 10% importuri care nu făceau parte din acest regim. Cu toate acestea, vinul din Moldova a fost adăugat pe lista importurilor fără taxe în 2013, la cererea Parlamentului European, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. Rusia a impus un embargo pentru produsele agricole din UE la data de 21 iulie 2014, ca răspuns politic la aprofundarea legăturilor economice şi politice dintre UE şi Republica Moldova. Acest lucru a afectat economia Republicii Moldova, pentru că Rusia este al doilea cel mai mare partener comercial după UE, iar în horticultură lucrează aproximativ 10% din populaţia activă.

Comisia Europeană a propus deschiderea pieţei UE ca răspuns la o cerere urgentă din partea Republicii Moldova pentru sprijin. Concesiile privind importul de fructe sunt complementare preferinţelor comerciale acordate Moldovei ca parte din 'aria comercială aprofundată şi comprehensivă' cu UE, stabilită prin acordul de asociere UE-Moldova, ratificat de PE luna trecută.