Parlamentul cere Guvernului iranian reducerea cooperării cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în urma rezoluţiei acesteia care condamna Iranul pentru programul său nuclear controversat, potrivit unui comunicat publicat duminică pe site-ul său, citat de AFP.

Conform postului public de televiziune, 226 de deputaţi din 290 au semnat o scrisoare în care cer Guvernului „un plan rapid vizând reducerea nivelului de cooperare cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică”. Acest plan va trebui „să fie supus Parlamentului”, precizează scrisoarea.

Acest vot intervine la două zile după adoptarea de către AIEA a unei rezoluţii care condamnă Iranul pentru programul său nuclear controversat şi cere în special „suspendarea” construcţiei unei noi uzine la Fordo, a cărei existenţă a fost dezvăluită abia în septembrie.

Anterior, preşedintele Parlamentului, Ali Larijani, ameninţase că Iranul şi-ar putea „reduce serios cooperarea cu AIEA”, denunţând adoptarea rezoluţiei.

Într-un discurs în faţa Parlamentului, Larijani a afirmat că această rezoluţie adoptată vineri, care ar putea deschide calea unor noi sancţiuni din partea ONU, constituie o „minciună politică”.

„Parlamentul iranian avertizează Statele Unite şi celelalte membre ale grupului 5+1 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate plus Germania, aflate la originea rezoluţiei-n.r.) că nu trebuie să-şi imagineze că acest joc depăşit le va oferi o şansă de negociere”, a declarat Larijani.

„Nu obligaţi Parlamentul şi naţiunea iraniană să aleagă o altă cale şi să-şi reducă serios cooperarea cu AIEA”, a adăugat el. „Ar fi trebuit să primiţi pozitiv dezvăluirea uzinei de la Fordo de către Iran, nu să o faceţi un pretext pentru această rezoluţie”, a conchis el.

SURSA: Mediafax