Camera Deputaților și Senatul au fost convocate, joi, în sesiune ordinară. În prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleşi vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii fiecărei camere. Cele două camere ale Legislativului au fost convocate în sesiune ordinară, potrivit deciziilor publicate în Monitorul Oficial.

„În temeiul dispoziţiilor art. 66 alin. (1) şi (3) din Constituţia României, republicată, şi ale art.34 lit. a) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, preşedintele Camerei Deputaţilor decide: (…) Camera Deputaţilor este convocată în a doua sesiune ordinară a anului 2022 în ziua de joi, 1 septembrie 2022, ora 11:00″, arată decizia publicată în Monitorul Oficial.

Plenul Camerei Deputaţilor va fi precedat la ora 9:00 de şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi la 9:30 de şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor în vechea componenţă. După finalizarea activităţilor plenului, va avea loc şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor în noua componenţă.

Comisie specială pentru examinarea legilor justiţiei

Totodată, Parlamentul se va întruni, joi, în şedinţă comună, ca să aprobe constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei. Decizia a fost luată de Birourile permanente reunite. Şedinţa va începe la ora 13,00.

Potrivit proiectului de hotărâre în acest sens, Comisia parlamentară specială comună pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei va avea ca obiective examinarea, atât în procedura legislativă la prima Camera sesizată cât şi în procedura legislativă la Camera decizională, a iniţiativelor legislative cu incidenţă asupra justiţiei în vederea reformării sistemului judiciar, aflate în procedură parlamentară, precum şi a celor care urmează a intra în procedură parlamentară, pe toată perioada desfăşurării activităţii Comisiei.

De asemenea, comisia va elabora rapoartele asupra acestor iniţiative legislative.

Comisia va fi constituită din 25 de membri şi va funcţiona pe o perioadă de 60 de zile de la data constituirii.

Cine va conduce Senatul și Camera Deputaților

Liberalii, reuniți ieri în ședință, au analizat cine ar urma să ocupe funcțiile de conducere de la Senat și Camera Deputaților. Astfel, la șefia Camerei Deputaților ar putea fi numit Florin Alexe în locul Ralucăi Turcan iar Florin Roman va rămâne vicepreședinte.

În ceea ce privește șefia Senatului, Alina Gorghiu va rămâne președintele interimar iar Virgil Guran rămâne vicepreședinte. Potrivit unor surse politice, un nou președinte a fost ales și pentru Comisia de apărare, până de curând deținută de Pavel Popescu. Funcția a disputată de Ben Oni Ardelean și de Laurențiu Leoreanu. În urma votului de la nivelul deputaților PNL, câștigător a ieșit Leoreanu, fost primar al Romanului.