Această rectificare de buget ‘are ca scop respectarea obiectivelor definite în memorandumul’ negociat cu ‘troica’ Uniunea Europeană (UE) – Fondul Monetar Internaţional (FMI) – Banca Centrală Europeană (BCE) în schimbul unui plan de ajutor de 78 de miliarde de euro către Portugalia, a explicat ministrul portughez de finanţe Vitor Gaspar.

După cum prevede planul de salvare al Portugaliei, acest buget rectificat ridică la 35 de miliarde de euro totalul fondului de garantare al statului pentru bănci şi prevede o sumă de 12 miliarde de euro pentru acoperirea unei eventuale recapitalizări a sectorului financiar.

‘Măsurile sunt un răspuns prudent şi coordonat la nivel european pentru a face pe deplin operaţionale mecanismele prevăzute pentru asigurarea stabilităţii financiare’, a precizat Gaspar, adăugând totuşi că în sistemul bancar nu se întrevede nicio problemă.

Ministrul a mai declarat că guvernul va propune o a doua rectificare de buget în acest an, care va fi ‘depusă simultan cu proiectul de buget pe 2012’.

Creditorii din ‘troica’ UE-FMI-BCE se află în prezent la Lisabona pentru prima evaluare trimestrială a programului de asistenţă financiară acordat Portugaliei, înainte de deblocarea celei de a doua tranşe de ajutor.

Până la finalul lui iulie Portugalia a primit deja 19,8 miliarde de euro în cadrul planului de ajutor internaţional, reaminteşte AFP.

Guvernul de centru dreapta al premierului Pedro Passos Coelho s-a angajat să aplice măsuri de austeritate încă şi mai dure decât cele solicitate de creditorii Portugaliei pentru a însănătoşi rapid finanţele publice şi a reduce deficitul public la 9,1% din PIB în 2012 şi 3% în 2013.
SURSA: Agerpres