Parlamentul de la Chişinău a aprobat vineri, 5 mai, în prima lectură proiectul votului uninominal şi cel al votului mixt, iar ulterior cele două proiecte au fost comasate. Ambele proiecte au fost "incluse ad-hoc" pe agenda legislativului, ele nefiind examinate anterior în comisiile parlamentare. Deputaţii comunişti şi cei liberali nu au participat la dezbateri, informează Radio Chişinău.
Dupa ce preşedintele parlamentul Republicii Moldova, Andrian Candu, a propus examinarea proiectului privind votul uninominal, iar socialiştii au cerut şi examinarea modificării legislaţiei electorale prin introducerea sistemului mixt, comisia juridică a parlamentului s-a întrunit în regim de urgenţă pentru a examina cele doua proiecte.
Proiectul privind votul uninominal a provocat dezbateri, fiind criticat de socialişti şi liberal-democraţi, care consideră ca acesta reprezintă un pericol pentru Republica Moldova.
Ambele proiecte au fost votate, iar ulterior parlamentul de la Chişinău a aprobat comasarea lor, ca bază pentru lectura a doua fiind luat cel al socialiştilor, privind sistemul mixt, care va include elemente conceptuale din ambele iniţiative.
Astfel, 51 de deputaţi vor fi aleşi în circumscripţii electorale, iar 50 pe liste de partid. Deputaţii aleşi în circumscripţii nu vor putea fi revocaţi, aşa cum propunea proiectul privind votul uninominal. Pentru alegătorii din regiunea transnistreană vor fi deschise secţii de votare pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale, după cum propune proiectul sistemului mixt.
Andrian Candu, care este şi vicepreşedinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat ca votul de astăzi reprezintă "rezultatul unui compromis". Totodată, Andrian Candu a declarat că Partidul Democrat nu renunţă la sistemul electoral uninominal, la care va reveni după alegerile parlamentare din 2018.
Deputaţii comunişti nu au fost prezenţi la şedinţa parlamentului, dar ulterior PCRM a difuzat un comunicat de presă în care a calificat tentativa de modificare a legislaţiei electorale drept "lovitură de stat'. Deputaţii liberali nu au participat la dezbaterea celor doua proiecte. (Sursa: Agerpres)