Parlamentul României a aprobat bugetul de stat pentru 2023

Miercuri, 14 decembrie 2022, plenul reunit al Senatului și al Camerei Deputaților a aprobat bugetul de stat pentru 2023. Au fost 251 de voturi PRO, 115 de voturi CONTRA și trei abțineri.

Proiectul de buget de stat pentru 2023, propus de către Ministerul Finanțelor, a fost configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 2,8% și cu un deficit bugetar de 4,4% din PIB. Veniturile bugetare în termeni nominali sunt estimate la 539,6 miliarde lei (34,77din PIB), de la 473 de miliarde de lei în acest an, iar cheltuielile bugetare estimate pentru anul 2023 sunt de 607,9 miliarde lei, de la 553 de miliarde lei în 2022.

Cheltuielile destinate investițiilor sunt de112,1 miliarde lei, reprezentând aproximativ 7,22 % în PIB. Acest proiect estimează că inflația medie anuală va fi 9,6%.

Menționăm, totodată, că au fost admise câteva dintre amendamentele depuse de „Alianța pentru Unirea Românilor” (AUR), dar a fost respins un amendament depus de către „Uniunea Salvați România” (USR), care prevedea eliminarea indemnizațiilor pentru limită de vârstă pentru deputați și senatori.

Premierul României consideră că bugetul de stat pentru noul an este unul realist, care va proteja populația

Premierul României, Niocolae Ciucă consideră că bugetul de stat pentru noul an este „realist, echilibrat, care vizează susținerea economiei și protejarea populației”.

„Este pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie. Este un buget realist, echilibrat, care vizează susținerea economiei și protejarea populației. Vom continua să ne focalizăm atenția pe tot ce poate să însemne susținerea mediului de afaceri, investiții, protejarea cetățenilor, protejarea cetățenilor vulnerabili. Vă doresc succes în continuare și sărbători fericite tuturor”, a declarat, miercuri, Nicolae Ciucă.

„Vom continua programele de susţinere economică, vom continua programele de susţinere a investiţiilor private şi publice şi, de asemenea, vom continua să avem în lista de priorităţi menţinerea locurilor de muncă şi protejarea cetăţenilor de efectele creşterii preţurilor şi desigur de efectele creşterii inflaţiei. Venim, de asemenea, cu noi măsuri pentru susţinerea persoanelor vulnerabile.

Toate acestea sunt cuprinse în deciziile luate atunci când am întocmit bugetul la nivelul fiecărui minister în parte. Este pentru prima dată când pentru bugetul pentru anul 2023 realizăm o construcţie pentru a asigura finanțarea programelor prioritare din toate domeniile de interes pentru cetăţeni. Discutăm de 233 de programe incluse la finanţare.

Aproape toate ministerele au bugete mai mari pentru anul viitor. Trebuie să ducem mai departe politicile şi programele pe care ni le-am asumat pentru domeniul educaţiei, cercetării şi inovării, pentru sănătate, pentru asistenţă socială, pentru economie, pentru agricultură şi sigur pentru infrastructura de transport, precum şi pentru siguranţă şi apărare. Pachetul de măsuri de plafonare şi compensare a preţurilor la energie şi gaze naturale va continua pentru că avem nevoie în continuare să protejăm cetăţenii de creştere preţurilor şi efectele crizei energetice”, afirma, joia trecută, premierul României.