Plenul comun al Parlamentului va adopta, luni, o declaraţie privind condamnarea agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, au decis Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Declarația comună de condamnare a agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei va fi citită în Parlamentul României de deputatul din partea minorităţii ucrainene şi va fi votată, fără să existe dezbateri. Şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor va începe la ora 16,00.
Trebuie amintit că Guvernul României a anunțat, pe 26 februarie, că și-a închis spațiul aerian pentru Rusia. Mai exact, România nu le va mai permite aeronavelor rusești nici să ne survoleze spațiul aerian și nici să aterizeze pe teritoriul românesc. În plus, țara noastră a demarat procedurile de retragere din Banca Internațională de Investiții, în care membru dominant este Rusia. Președintele Senatului, Florin Cîțu, a susținut că sancțiunile impuse Rusiei trebuie să fie aspre și că eliminarea băncilor rusești din SWIFT trebuie să se facă fără întârziere. De asemenea, Cîțu a susținut că vrea o analiză economică, pentru a stabili dacă există afaceri ale rușilor în țara noastră care primesc ajutoare de stat.
Bilanț sumbru după 5 zile de la invazie
Luni, 28 februarie, este a cincea zi de când trupele rusești au intrat în Ucraina și încearcă să o ocupe, pe cale militară. Cel mai recent bilanț comunicat de Ministerul Sănătății din Ucraina indică că aproximativ 200 de persoane au fost ucise și alte peste 1.000 au fost rănite, în timpul invaziei Rusiei.
Oră de oră mii de ucraineni își părăseasc țara, refugiindu-se din calea războiului. Peste 70.000 de ucraineni au intrat în România în 4 zile.
România s-a poziționat categoric împotriva invaziei rusești. Guvernul, mai multe primării, Biserica Ortodoxă Română, dar și ONG-uri, oameni de afaceri sau simpli cetățeni oferă sprijin pentru refugiați. Guvernul condus de premierul Ciucă a creat un centralizator pe siteul Guvernului, astfel încât ajutoarele să poată fi centralizate și gestionate eficient și să ajungă la persoanele care au cea mai mare nevoie de ele.
Ședință extradinară și la Bruxelles pentru a dezbate invadarea Ucrainei
De altfel, și la Bruxelles va avea loc o ședință extradinară pentru a dezbate invadarea Ucrainei de către Rusia. Președinta PE și liderii grupurilor politice au decis să organizeze această sesiune în urma evenimentelor care se petrec în Ucraina. În cadrul unei reuniuni extraordinare a Conferinței președinților a Parlamentului, președinta Roberta Metsola și liderii grupurilor politice ale Parlamentului au decis să organizeze o sesiune plenară extraordinară la Bruxelles marți, 1 martie, la ora locală 12:00 (13:00 ora României). Eurodeputații vor dezbate poziția Parlamentului față de invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie și vor adopta o rezoluție conexă.
Joi, 24 februarie, o declarație a Conferinței președinților a condamnat în termenii cei mai fermi atacul Rusiei asupra Ucrainei și a numit invazia nejustificată și ilegală. Eurodeputații au afirmat că Ucraina este o națiune independentă și suverană, iar integritatea sa teritorială nu este negociabilă.