Datele înregistrate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata de vaccinare antigripală a ajuns la 9,5%. În acest context, Parlamentul României a adoptat un proiect de lege prin care prima săptămână din luna octombrie va fi dedicată prevenţiei împotriva gripei.
Parlamentul a adoptat un proiect pentru a crește rata de vaccinare antigripală
Alte cifre arată că numărul cazurilor de infecţii respiratorii a crescut cu peste 30% în sezonul precedent față de anul anterior.
Totodată, medicii atrag atenția asupra pericolelor pe care le presupune. Chiar dacă este considerată de multe ori o afecțiune banală, gripa este o boală contagioasă.
În cazuri severe, ar putea duce la deces. Epidemiologul Maria Hirist a oferit mai multe explicații.
Trebuie să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă şi săpun
Ea spune ce măsuri pot fi luate pentru a preveni infectarea cu gripă. În primul rând, trebuie să evităm contactul cu persoanele bolnave și spațiile aglomerate.
De asemenea, trebuie să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă şi săpun. Un alt sfat important este că trebuie să aerisim spațiile în care ne aflăm. Epidemiologul recomandă și vaccinarea.
„Evitarea contactului cu persoanele bolnave, evitarea spaţiilor aglomerate, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun riguros şi insistent, aerisirea spaţiilor, purtarea măştii în spaţiile aglomerate şi la contactul cu persoanele bolnave şi, nu în ultimul rând, prin vaccinarea antigripală”, a explicat epidemiologul.
Vaccinul antigripal este disponibil în farmaciile din întreaga țară
Amintim că vaccinul antigripal este disponibil în farmaciile din întreaga țară. În acest context, specialiștii din sănătate recomandă vaccinarea, mai ales în cazul persoanelor din categoriile de risc.
Conform proiectului adoptat de Parlamentul României, categoriile de asigurați care beneficiază de rețete compensate 100% pentru vaccin sunt persoanele de peste 45 de ani cu boli cronice asociate, cei peste 65 de ani și copiii până la 19 ani.
Încrederea multor persoane a scăzut considerabil după pandemie
Chiar și așa, mulți oameni preferă alte metode de prevenție. Încrederea multor persoane a scăzut considerabil după pandemie.
Amintim că în România au fost confirmate peste 2.200 de cazuri de gripă, în sezonul 2023-2024, potrivit celor mai recente cifre.