Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege care interzice simbolurile imperiului rus

Ucraina

SURSA FOTO: Dreamstime

Parlamentul Ucrainei a adoptat marţi, 21 martie, o lege care interzice orice formă de apologie a imperialismului rus. Mai mult, este interzisă şi folosirea simbolurilor sau atribuirea de denumiri geografice care consfinţesc dominaţia Moscovei asupra Kievului.

Mai mult, textul legii interzice și numele care glorifică evenimente istorice sau personalităţi asociate imperialismului rus în diferitele sale etape istorice. Promotorul legii, deputatul Vitalii Bezgin, a subliniat că iniţiativa va servi la accelerarea procesului de desovietizare şi derusificare a Ucrainei.

Ucraina a intensificat din nou procesul de derusificare

Deputatul din partidul „Slujitorul Poporului”, al cărui lider este preşedintele Volodimir Zelenski, a spus și că modificările toponimelor şi denumirilor locurilor şi spaţiilor publice vor face posibilă cinstirea în oraşele şi oraşele Ucrainei a „noilor eroi” care mor pentru apărarea ţării împotriva invaziei ruse declanşate la 24 februarie 2022, conform ukrinform.ua

Amintim că Ucraina a intensificat încă de la începutul invaziei procesul de derusificare care începuse de fapt odată cu înlăturarea ultimului preşedinte pro-rus al ţării, Viktor Ianukovici, în 2014, anexarea ulterioară a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi izbucnirea războiului din Donbas.

Volodimir Zelenski va participa prin videoconferință la summitul G7

În altă ordine de idei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți că va participa prin videoconferință la summitul G7 care va avea loc la Hiroshima, în Japonia.

„Am acceptat invitaţia (…) şi voi participa la summitul G7 la Hiroshima într-un format online”, a declarat Volodimir Zelenski în timpul unei conferinţe de presă la Kiev alături de premierul japonez Fumio Kishida, în vizită în Ucraina.

În cadrul primei sale vizite”istorice” în Ucraina, premierul japonez s-a deplasat la Bucea, oraș-martir situat lângă Kiev, care a devenit un simbol al atrocităților ocupației ruse. Fumio Kishida este primul premier nipon care efectuează o vizită într-o zonă de conflict după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Japonia a anunțat, în luna februarie, un nou ajutor în valoare de 5,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. De asemenea, Tokyo a trimis Kievului echipamente defensive și s-a oferit să găzduiască refugiați ucraineni. Nu a furnizat însă ajutor militar, Constituția sa pacifistă obligând-o să-şi limiteze capacităţile militare la măsuri defensive.

Vizita premierului japonez în Ucraina vine în contextul în care președintele chinez Xi Jinping se află în Rusia. Întâlnirea de la Moscova de săptămâna aceasta între Xi Jinping și Vladimir Putin e cea mai nouă dovadă că China e cel mai bun prieten și cel mai mare susținător al Rusiei.