Actul normativ propuse de guvernul condus de premierul Arseni Iaţeniuk nu a reuşit să strângă numărul de voturi necesar pentru aprobarea sa însă deputaţii continuă discuţiile în încercarea de a a găsi un compromis.
În schimb, Senatul şi Camera Reprezentanţilor din SUA au adoptat joi, cu o largă majoritate, o lege care va permite SUA să acorde Ucrainei garanţii de credite în valoare de un miliard de dolari precum şi impunerea de noi sancţiuni pentru anexarea Crimeei de către Rusia.
Votul din Senatul SUA a venit la câteva ore după ce FMI a anunţat că ajuns la un acord preliminar cu Ucraina, conform căruia în următorii doi ani Ucraina va primi de la organismele internaţionale aproximativ 27 de miliarde de dolari, dintre care 14 – 18 miliarde de dolari vor reprezenta contribuţia FMI. Acordul ar urma să fie supus aprobării board-ului FMI în aprilie, după ce autorităţile de la Kiev vor aproba un pachet de măsuri menit să stabilizeze economia şi să creeze condiţiile pentru o creştere sustenabilă.
Miercuri un oficial de la compania energetică de stat Naftogaz a anunţat că Ucraina va majora preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici cu 50% începând cu data de 1 mai 2014. Măsura, care va fi nepopulară pentru cetăţenii obişnuiţi cu preţul subvenţionat la gaze naturale din perioada sovietică, a fost luată la cererea Fondului Monetar Internaţional, în schimbul acordării unui program de asistenţă financiară.
SURSA: Agerpres