Parlamentul UE condamnă hotărârea din SUA privind avortul și cere măsuri de protecție

Parlamentul Uniunii Europene a condamnat joi, cu o majoritate covârșitoare, încetarea protecției constituționale a avortului în Statele Unite și a cerut ca astfel de garanții să fie incluse în Carta drepturilor fundamentale a UE.

Printr-un vot de 324-155 și 38 de abțineri, legislatorii Parlamentului European au adoptat o rezoluție care a cristalizat furia manifestată în multe dintre cele 27 de țări membre ale UE de când Curtea Supremă a SUA a pronunțat hotărârea pe 24 iunie.

„Ne învață o lecție: drepturile omului ale femeilor și fetelor nu pot fi niciodată considerate ca fiind de la sine înțelese și trebuie să luptăm mereu pentru a le apăra”, a declarat politicianul suedez Helene Fritzon, care este vicepreședinte al unei alianțe parlamentare a socialiștilor și democraților.

Măsuri de protecție la nivelul blocului comunitar

Subliniind temerile că mișcările anti-avort s-ar putea extinde în Europa, unii legislatori au declarat că doresc să vadă adoptarea unor măsuri de protecție la nivelul UE.

„Statele Unite au arătat în mod clar de ce trebuie să folosim toate instrumentele disponibile pentru a proteja dreptul la avort în Uniunea Europeană”, a declarat Stéphane Séjourné, președintele grupului liberal Renew Europe din Parlamentul European.

Rezoluția solicită națiunilor membre să adauge la Carta Drepturilor Fundamentale o frază care să spună: „Orice persoană are dreptul la avort legal și în condiții de siguranță”.

Legile naționale determină statutul avortului în fiecare țară membră a UE, la fel cum decizia Curții Supreme de Justiție va avea consecințe pentru statele din SUA. Avortul este legal și practicat fără prea multă opoziție politică în multe țări membre, dar este interzis în Malta și restricționat în Polonia, scrie ABC News.

Rezoluția Parlamentului UE a menționat un caz recent din Malta, în care a fost implicat o turistă americană care a suferit un avort spontan incomplet și nu a putut obține prelevarea țesutului fetal, chiar dacă viața sa era în pericol. Un activist pentru drepturile omului din Polonia a fost acuzat pentru că a furnizat o pastilă de avort, potrivit rezoluției.

Rezoluția UE și-a exprimat îngrijorarea

Răsturnarea de către Curtea Supremă a hotărârii istorice Roe vs. Wade i-a încurajat pe oponenții avortului din întreaga lume. Rezoluția UE și-a exprimat îngrijorarea „cu privire la o posibilă creștere a fluxului de bani care finanțează grupurile antigen și antiavort în lume, inclusiv în Europa”.

În ciuda sprijinului acordat rezoluției, nu se așteaptă ca aceasta să aibă un impact imediat asupra legislației privind avortul în cadrul blocului comunitar.