Preşedintele Traian Băsescu a cerut astăzi referendum pentru reducerea numărului de parlamentari şi introducerea Parlamentului unicameral. Plebiscitul ar urma să aibă loc în aceeaşi zi cu data alegerilor prezidenţiale, fixată pentru 22 noiembrie. Dacă ar fi pusă pune în aplicare, propunerea ar duce la o economie de circa 34 de milioane de euro pe an.

Traian Băsescu a precizat că a cerut astăzi avizul preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului pentru declanşarea procedurilor. Preşedintele a susţinut că reformele făcute de Cabinetul Boc nu sunt suficiente, iar reducerea cheltuielilor statului trebuie să continue. capital.ro a calculat câţi bani s-ar economisi dacă s-ar renunţa la una dintre camerele Parlamentului, iar numărul aleşilor s-ar reduce de la 471 la 300.

Decont mai mic cu 145 de milioane de lei

Parlamentul României numără acum 137 de senatori şi 334 de deputaţi. Bugetul aprobat la începutul anului stabilea cheltuieli totale de 114 milioane de lei pentru Senat şi de 303 milioane de lei pentru Camera Deputaţilor. Deci, în total, românii plătesc în medie 830.000 de lei, anual, pentru fiecare senator şi 907.000 lei pentru fiecare deputat. Aici intră atât cheltuielile propriu-zise ale parlamentarilor (salariul, biroul parlamentar din colegiul nominal în care a fost ales şi cel de la Parlament, cu toate dotările şi personalul aferent, maşina de serviciu, plata chiriei pentru cei care nu sunt din Bucureşti, diurna, etc) alături de cheltuielile legate de spaţiul din Palatul Parlamentului.

În varianta în care se va propune desfiinţarea Senatului şi păstrarea a doar 300 de parlamentari asimilaţi deputaţilor de acum, economiile la buget ar fi de 145 de milioane de lei într-un an, adică 34 de milioane de euro.

Argumentele lui Băsescu

evz.ro a trecut în revistă principalele argumente prezentate azi de preşedintele Traian Băsescu:

• „Singura soluţie pentru împingerea lucrurilor înainte este un referendum. Un parlament unicameral, cu maxim 300 de parlamentari cred că răspunde nevoilor României, iar avantajele ar fi multiple. În primul rând, decizia s-ar lua mult mai uşor şi Parlamentul ar deveni mult mai eficient. Cheltuielile statului s-ar reduce. Un parlament unicameral ar răspunde mai rapid consultărilor Parlamentului European cu Parlamentele naţionale”.

• „Aţi văzut eficienţa Parlamentului României care în trei ani nu a trimis nici un punct de vedere cu privire la directivele europene. Un Parlament cu maxim 300 în loc de 471 ar fi şi un element de reducere a corupţiei. Mai puţini politicieni care fac trafic de influenţă. Nu acuz pe nimeni, dar riscul ar fi mai scăzut”.

• „Această măsură ar putea să reducă o clasă a privilengiaţilor, de exemplu pensiile speciale”.

• „Cred că acesta este singurul lucru pe care îl puteam face pentru a ne ţine promisiune faţă de alegători”.

DETALII:
Citeşte mai mult pe evz.ro.