Pentru că hackerii au devenit tot mai ingenioși în ultimii ani, companiile de securitate informatică au inventat o serie de programe și dispozitive menite să protejeze informațiile confidențiale ale utilizatorilor. Câteodată însă, utilizatorii pun singuri informațiile personale la dispoziția hackerilor, prin desemnarea unei parole banale pentru protecția conturilor de email, scrie "Wall Street Journal”".
Acum jumătate de an, Karim Hijazi a observat ceva neobișnuit în lista sa de email-uri: brusc, un mesaj a fost marcat ca fiind necitit, deși îl citise cu puțin timp înainte. Karim, care este și fondatorul firmei de securitate web "Unveillance", a aflat că un hacker i-a spart contul de e-mail, folosindu-se de datele colectate de pe un site nesecurizat pe care navigase mai demult. După ce i-au descărcat toate email-urile, hackerii i-au trimis un mesaj în care i-au cerut să le dezvăluie anumite informații confidențiale, iar atunci când Karim a refuzat, hackerii i-au făcut publice email-urile pe Internet.
Karim Hijazi este una dintre numeroasele victime ușoare ale hackerilor, pentru care au fost de ajuns doar câteva date de logare de pe un site nesecurizat și o listă de parole simple, foarte des folosite. Frecvența mare a acestor atacuri a determinat companiile și utlizatorii să găsească parole mai complicate pentru a proteja conturile de email.
Vânzările pentru programele de detecție și protecție suplimentară a crescut mult în ultimii ani, ajungând la 900 de milioane de dolari anul trecut, potrivit datelor International Data Corpcare, care estimează că valoarea va dubla pănă în 2015.
De asemenea, crește cererea pentru dispozitivele electronice care generează cod, asemănatoare celor pentru home banking. Dipozitivul generează un număr sau o combinaţie de cifre şi litere care sunt valide doar un anumit timp, iar codul generat este folosit după introducerea user name-ului şi a parolei pe site.
Unele dintre cele mai folosite parole din lume, pe care hackerii le încearcă atunci când sparg conturile de email sunt: 123456, password, 654321 sau Qwerty. Vedeți lista întreagă de parole în fotografia alăturată.
Foto: wsj.com