Scăderea leului este o veste proastă pentru îndatorații în valută și una bună pentru exportatori. Astfel, dacă moneda națională nu se deprecia în criză, atunci exporturile nu ar fi crescut la fel de mult, ioar contracția economică putea ajunge, anii trecuți, la circa 10 – 11%, consideră Claudiu Cazacu, analist piețe financiare la firma de brokeraj X- Trade Brokers România.
În 2009, economia locală s-a contractat cu 7,2%, iar în 2010 cu 1,3%.
În ultimul timp, producția industrială, care a fost motorul creșterii exporturilor, a dat semne de temperare a creșterii. Însă, spune Cazacu, avem norocul de a avea un an agricol bun, care va susține creșterea produsului intern brut (PIB).
Anul viitor, incert
Evoluția agriculturii este însă incertă în fiecare an, așa că nu se poate preconiza care va fi aportul acesteia la produsul intern brut din 2012. Un rol important l-ar putea juca creșterea investițiilor publice, prin utilizarea fondurilor europene, crede Claudiu Cazacu.
Consumul intern ar putea fi și el încurajat, printr-o scădere de dobândă cheie, mai ales că inflația a avut o performanță bună în ultimul timp, a completat acesta.
Fără aceste investiții, creșterea economică de anul viitor ar putea fi de doar 2,5%, față de 3,5 – 3,9%, cât a fost prognozată, a completat analistul.