Cercetătorii susțin că o persoană obișnuită își petrece aproximativ 26 de ani din viață dormind, adică peste o treime din viață. Modul în care dormim contează foarte mult, dar în cele mai multe cazuri este un aspect pe care tindem să-l ignorăm. Probabil și pentru că nu am fost învățați cum să dormim corect.
Conform unor studii, calitatea somnului are un impact uriaș asupra sănătății noastre, scrie Metro. Un raport al Fundației pentru Sănătate Mintală a constatat că aproape jumătate dintre adulții din Marea Britanie cu vârsta de 18 ani și peste (48%) au declarat că somnul deficitar le-a afectat negativ sănătatea mintală. Astfel, susțin ei, au devenit mai anxioși, mai stresați și iritabili.
Un somn de cinci sau mai puține ore pe noapte poate crește riscul de mortalitate cu până la 15%
De asemenea, somnul deficitar afectează sănătatea fizică într-un mod destul de semnificativ.
Lipsa somnului a fost legată de afecțiuni precum demența și se pare că poate scurta speranța generală de viață. Studiile în acest domeniu au arătat că un somn de cinci sau mai puține ore pe noapte poate crește riscul de mortalitate cu până la 15%.
Somnul lateral, în poziția „visătorului”, recomandat pentru postură și durere
Poziția în care dormim este, de asemenea, asociată cu durerile cronice de spate și gât. În schimb, dormitul într-o poziție adecvată poate ajuta la îmbunătățirea acestor probleme.
Somnul lateral, în poziția „visătorului” este cel mai bun pentru postură și durere. Cu toate acestea, studiile au sugerat că partea pe care alegem să dormim poate face o diferență asupra sănătății și asupra modului în care ne simțim când ne sculăm.
Pe stânga sau dreapta?
Există unele teorii privind partea pe care este mai bine să dormim, unele dovezi sugerând că dormitul pe partea stângă poate avea beneficii pentru sănătate pentru anumite persoane. Aceste beneficii sunt îmbunătățirea fluxului sanguin și mai puțină presiune asupra organelor interne.
Somnul pe partea stângă a fost asociat și cu o îmbunătățire a refluxului gastric și a digestiei. Un studiu a analizat un grup de oameni pe parcursul unui experiment de două zile. Pe parcursul celor 48 de ore, participanții au fost monitorizați odihnindu-se pe partea dreaptă după ce au mâncat o masă bogată în grăsimi. Același lucru s-a făcut apoi, dar pentru partea stângă.
Cercetătorii au descoperit că cei care au dormit pe partea dreaptă au avut arsuri la stomac și reflux acid și au concluzionat că dormitul pe stânga ar putea fi mai benefic.
În cazul femeilor însărcinate, dormitul pe partea stângă este, de asemenea, încurajat, deoarece îmbunătățește fluxul de sânge pentru mamă, dar și pentru făt.
Dacă însă, din anumite motive, dormiți mai mult pe spate, cel mai bun mod de a vă asigura că aveți coloana cât mai bine aliniată este folosirea unei perne foarte joase, astfel încât capul să nu exercite presiune mare asupra gâtului.