Relația dintre România și Banca Mondială, în centrul discuțiilor. Viceprim-ministrul, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, s-a întâlnit pe 3 februarie cu Eugene Rhuggenaath, director executiv al Băncii Mondiale. De asemenea, la discuții a participat și Yasser El-Gammal, Manager de Țară pentru România din partea Băncii Mondiale.

Pe agenda întrevederii s-au aflat principalele aspecte ale colaborării dintre cele două instituții, inclusiv în perspectiva lansării Cadrului de Parteneriat de Țară 2025-2029, planificat pentru octombrie 2024.

Prioritățile economice ale României și sprijinul de la Banca Mondială

În cadrul întâlnirii, ministrul Finanțelor a evidențiat rolul esențial pe care îl joacă Banca Mondială în promovarea reformelor și investițiilor necesare dezvoltării României.

Oficialul a accentuat importanța menținerii echilibrelor macroeconomice pentru consolidarea rezilienței economice și creșterea competitivității țării. Aceste obiective necesită eforturi susținute și o bună coordonare între autoritățile naționale și partenerii internaționali.

Tánczos Barna
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

„În actualul context economic și geopolitic dificil, este important să valorificăm pe deplin noul cadru de guvernanță și să îl implementăm în așa fel încât să asigurăm o creștere economică durabilă, precum și realizarea reformelor și investițiilor necesare.

Am asigurat echipa Băncii Mondiale că bugetul pentru 2025 reflectă această abordare și urmărește respectarea angajamentelor din planul bugetar-structural pe termen mediu.

Ne-am angajat să reducem deficitul la 7% în 2025 și am construit un buget care prevede investiții record, țara noastră continuând să fie pe primele locuri între statele UE, ca nivel al investițiilor publice – ajungând la 7,8% din PIB.

Sunt convins că parteneriatul solid dintre România și Banca Mondială ne va ajuta, în continuare, în procesul pe dezvoltare economică”, a declarat Tanczos Barna, Viceprim-ministru, ministrul Finanțelor.

Sprijin pentru reforme și investiții strategice

Parteneriatul dintre România și Grupul Băncii Mondiale continuă să fie un element cheie pentru dezvoltarea economică a țării, mai ales în contextul geopolitic actual.

Autoritățile române și-au reafirmat interesul pentru o colaborare mai strânsă, având ca obiectiv atragerea resurselor financiare necesare pentru modernizarea economiei.

Flexibilitatea și capacitatea Grupului Băncii Mondiale de a reacționa rapid la provocările economice ale României se reflectă în structura Cadrului de Parteneriat de Țară.

Acesta include sprijin financiar, asistență tehnică și colaborare cu alți parteneri de dezvoltare, toate având ca scop implementarea reformelor prioritare.

În acest context, partea română și-a reafirmat dorința de a continua dialogul cu Banca Mondială pentru a identifica cele mai bune soluții în sprijinul obiectivelor de dezvoltare națională.