Parteneriatul a fost semnat de Iustin Cionca, preşedintele CJ Arad şi Mircea Doba, viceprimarul oraşului Curtici, din partea română, respectiv de Szasz Zsolt, preşedintele Fundaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor din judeţul Bekes, din partea maghiară. 

La întâlnire au mai participat Zallai Mihaly, preşedintele Consiliului Judeţean Bekes, Sergiu Bîlcea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, Bogdan Ban, primarul oraşului Curtici, consilieri judeţeni, reprezentanţi ai aparatului tehnic al CJ Arad. 

"Prin semnarea acestui parteneriat strategic, din cadrul Programului INTERREG, CJ Arad poate să atragă 13 milioane de euro în infrastructura rutieră. De acest Program beneficiază patru judeţe din Ungaria şi patru din România. Aradul este singurul care a optat pentru acest domeniu, al infrastructurii rutiere, partenerii maghiari dorind să investească în Sănătate. În cadrul acestui parteneriat, partea maghiară va beneficia de un milion de euro din suma destinată, iar în următorul parteneriat, în proiectul pe Sănătate pe care îl va depune judeţul Bekes, vom fi noi cei care vom accesa circa un milion de euro", a declarat Iustin Cionca. 

Potrivit acestuia, în parteneriat este inclusă şi administraţia locală din Curtici, care doreşte să realizeze o centură ocolitoare a oraşului, pentru a rezolva problema traficului greu, care tranzitează localitatea. 

"Acesta este cel de-al doilea pas pe care CJ Arad îl face pentru accesarea de fonduri europene, deoarece mai avem un proiect câştigat tot pe infrastructură, în valoare de 35 de milioane de euro, ajungând astfel la un total de aproape 50 de milioane de euro. Având însă în vedere că administrăm circa 1200 de km de drumuri judeţene, practic am reuşit să accesăm fonduri doar pentru 10% din această reţea. Din acest motiv trebuie să găsim resurse financiare şi pentru reabilitarea altor tronsoane de drum", a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Arad. 

La rândul său, Zalai Mihaly, preşedintele CJ Bekes, a subliniat parteneriatul pe care cele două judeţe vecine, Bekes şi Arad, l-au avut de-a lungul timpului. 

"În exerciţiul financiar trecut, Hu-Ro 2007-2013, comunităţi din cele două judeţe au beneficiat de proiecte comune, iar în acest exerciţiu financiar, INTERREG România-Ungaria 2014-2020, sperăm să avem aceeaşi colaborare", a afirmat Zallai Mihaly. 

Acesta a explicat inclusiv faptul că, deşi demarat în 2013, programul INTERREG ajunge să fie pus în practică abia acum. 

"Sistemul legislativ în domeniu a celor două ţări, diferit în mare parte şi schimbările administrative din Ungaria, care au dus la modificările competenţelor administraţiilor locale sunt cele două cauze principale. Cu toate acestea, din octombrie 2014, de când sunt preşedinte al CJ Bekes, m-am ocupat în mod direct de tot ce înseamnă buna desfăşurare a programului, respectiv de identificarea necesităţilor comunităţii în funcţie de priorităţi, consultări, discuţii cu omologii din celelalte judeţe. Totul pentru a reuşi să accesăm fonduri europene", a mai spus Zallai Mihaly. 

Făcând o scurtă prezentare a drumurilor din zona de frontieră inclus e în acest proiect transfrontalier, Sergiu Bîlcea, vicepreşedinte al CJ Arad, a argumentat necesitatea finanţării fiecărui tronson, pentru a crea un culoar între cele patru oraşe frontaliere, respectiv Nădlac, Pecica, Curtici, Chişineu-Criş. 

AGERPRES