Statele Unite ale Americii (SUA) anunță că parteneriatul dintre Federația Rusă și China reprezintă o adevărată preocupare. Un oficial american a mai vorbit și despre preocupări cu privire la parteneriatele Rusiei cu Iranul și Coreea de Nord.
Statele Unite ale Americii (SUA) sunt preocupate de parteneriatul dintre China și Rusia, spune subsecretarul american de stat Wendy Sherman, care subliniază că se referă la parteneriatul de susținere de către Beijing a invaziei militare ruse în Ucraina.
”Evaluarea mea este că Republica Populară China încearcă să îşi intensifice poziţia în cadrul coomunităţii internaţionale prin anunţurile că vrea să medieze şi să contribuie la oprirea acestei invazii oribile. În acelaşi timp, China menţine angajamentele în parteneriatul fără limite cu Rusia”, a declarat aceasta în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Brookings.
De asemenea, Wendy Sherman a mai spus că ”în mod categoric, suntem preocupaţi, avem din ce în ce mai multe preocupări privind acest parteneriat şi privind susţinerea Chinei pentru invazie”.
Oficialul american și-a exprimat și preocupările legate de parteneriatele pe care Federația Rusă le are cu Iranul și Coreea de Nord.
Noul diplomat de rang înalt al Chinei va vizita Rusia, în timp ce tensiunile cu SUA cresc
Cel mai înalt diplomat chinez va vizita Rusia în această lună, potrivit Ministerului de Externe al Chinei, în prima vizită în această țară a unui oficial chinez în această funcție de la invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina.
Wang Yi, care a fost numit luna trecută consilier principal de politică externă al liderului chinez Xi Jinping, va vizita Rusia în cadrul unui turneu internațional de opt zile începând de marți, care va include, de asemenea, vizite în Franța, Italia, Ungaria și un discurs la Conferința de Securitate de la Munchen, care va avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare și la care ar putea participa și secretarul de stat american Antony Blinken.
Itinerariul în străinătate este primul pe care Wang îl face după ce a părăsit postul de ministru de externe și a preluat noul său rol și ar putea reprezenta un test al abilității diplomatului de a echilibra legăturile strânse ale Beijingului cu Moscova, încercând în același timp să stimuleze imaginea și relațiile Chinei în Europa – și, prin extensie, în Statele Unite.
Prezența lui Wang la Conferința de Securitate de la Munchen, la care se așteaptă ca Blinken să participe, ar putea oferi o șansă pentru cei doi să se întâlnească personal pentru prima dată de când tensiunile dintre SUA și China s-au amplificat din nou după ce un presupus balon de supraveghere chinezesc a intrat în spațiul aerian american la sfârșitul lunii trecute.
Reacția la acest balon a fost rapidă, Washingtonul acuzând China că supraveghează un program internațional de supraveghere, iar Beijingul a negat aceste afirmații și, la rândul său, a acuzat SUA că a efectuat „ilegal” zboruri cu baloane la mare altitudine în spațiul său aerian de peste 10 ori de la începutul anului trecut. China susține că balonul, pe care forțele americane l-au identificat și apoi l-au doborât la începutul acestei luni, este un avion civil de cercetare care a deviat din greșeală de la curs.
Incidentul a avut, de asemenea, un impact imediat asupra a ceea ce fusese văzut ca o oportunitate pentru SUA și China de a stabiliza relațiile, deoarece Blinken a amânat o vizită preconizată la începutul lunii februarie la Beijing după ce oficialii americani au anunțat că urmăresc dispozitivul.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a refuzat luni să confirme că Blinken va participa la conferința de la Munchen și a precizat că nu a fost programată nicio întâlnire cu un oficial chinez. El a precizat, totuși, că SUA „evaluează întotdeauna opțiunile pentru diplomație”, inclusiv întâlniri în țări terțe.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, nu a menționat nicio potențială întâlnire cu Blinken atunci când a anunțat planurile de călătorie ale lui Wang Yi în timpul unei conferințe de presă de luni.
Itinerariul lui Wang ar aduce o oportunitate pentru China de a lucra pentru „noi progrese în relațiile bilaterale” cu Franța, Italia și Ungaria, precum și de a „promova încrederea reciprocă strategică China-UE”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Relația Chinei cu Europa a fost supusă unui stres semnificativ în urma războiului din Ucraina
Beijingul a refuzat să condamne în mod categoric invazia sau să susțină numeroase măsuri împotriva acesteia în cadrul Națiunilor Unite. De asemenea, China a continuat să se asocieze cu armata rusă în timpul exercițiilor la scară largă, sporindu-și în același timp comerțul și achizițiile de combustibil de la Moscova.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, vizita lui Wang la Moscova va oferi Chinei și Rusiei oportunitatea de a continua să își dezvolte parteneriatul strategic și de a face „schimb de opinii” cu privire la „problemele internaționale și regionale de interes comun” – o expresie generalistă folosită adesea pentru a face aluzie la subiecte precum războiul din Ucraina.
Ministerul de Externe nu a precizat dacă Wang se va întâlni sau nu cu președintele rus Vladimir Putin.
„China este pregătită să profite de această vizită ca de o oportunitate și să colaboreze cu Rusia pentru a promova o creștere constantă a relațiilor bilaterale în direcția identificată de cei doi șefi de stat, pentru a apăra drepturile și interesele legitime ale ambelor părți și pentru a juca un rol activ pentru pacea mondială”, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin.
De asemenea, vizita lui Wang ar putea prefigura o vizită de stat a liderului chinez Xi Jinping la Moscova în cursul acestui an. Putin i-a adresat o invitație lui Xi în timpul unei convorbiri obișnuite de sfârșit de an între cei doi lideri, dar Ministerul de Externe al Chinei nu a confirmat încă niciun plan, scrie CNN.