„Principala problemă în acest domeniu este finanţarea. PPP este un mecanism creat tocmai pentru acele proiecte de interes public pe care autorităţile responsabile nu le pot susţine financiar, scop în care apelează la parteneri privaţi care să pună la dispoziţie finanţarea necesară implementării proiectelor”, a spus aceasta în cadrul ununi eveniment pe teme de energie.
Pe de altă parte, adaugă el, în orice economie de piaţă, investiţiile actorilor privaţi se bazează în primul rând pe finanţări, şi nu pe surse proprii. În context, orice proiect de lege în acest domeniu ar trebui construit luând în calcul, în primul rând, punctul de vedere al finanţatorului unui asemenea proiect.
Potrivit reprezentanților Casei de Avocatură Ionescu şi Sava, PPP nu se dezvoltă în România nu pentru că nu ar există interes al partenerilor privaţi, ci pentru că aceştia nu pot convinge finanţatorii să se implice în astfel de proiecte. Iar cauza este cât se poate de simplă: cadrul legal nu oferă suficiente posibilităţi de garantare a finanţărilor acordate unor asemnea proiecte.
Soluţia, prin urmare, stă în crearea unor mecanisme care să convingă finanţatorii de potenţialul beneficiu pe care îl pot obţine prin implicarea în astfel de proiecte: acordarea în mod real a posibilităţii ca partenerul public să permită constituirea unor garanţii asupra bunurilor aduse în proiect, constituirea unor scheme de garanţii de stat pentru astfel de proiecte acolo unde importantă lor justifică astfel de măsuri, dar ”mai ales înţelegerea faptului că actorii privaţi nu vor fi atraşi de PPP decât în măsura în care pot anticipa un beneficiu rezonabil din aceste proiecte”.
Legea actuală, privind parteneriatul public-privat, datează din 2010 şi urmează să fie înlocuită în scurt timp cu o lege nouă, iniţiată de Guvern şi aflată acum în proces legislativ la Senat.
Parteneriatul Public Privat: De ce trebuie introduse garanţii pentru finanţări
7 noiembrie 2013, 08:22
Ultima modificare în 7 noiembrie 2013, 10:22
Idea de parteneriat public-privat (PPP) este foarte des vehiculată în spaţiul public, însă are o aplicabilitate foarte redusă. Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, care coordonează acum această activitate, are publicate doar patru astfel de proiecte demarate, potrivit lui Radu Ionescu, managing partner în cadrul Casei de Avocatură Ionescu şi Sava.
Etichete: parteneriat public-privat
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Preşedintele AOAR: M-a luat prin surprindere impozitul pe stâlpii de electricitate
- Lider sindicat: Privatizarea Oltchim nu a fost discutată cu FMI pentru că este în insolvenţă
- Cine a câştigat la Campionatul Mondial de Sport Electronic
- Ofertele de participare pentru servicii de consultanță pentru privatizarea Romtelecom pot fi depuse până pe 21 noiembrie
- Garret Byrne, Deloitte: ”Riscul unui colaps iminent al zonei euro a dispărut”
- De la ”Rent a Car” la ”Femei în Afaceri”
- Profit brut de aproape jumătate de mil. euro pentru WTCB, aflat în insolvență din 2011
- Canon lansează Océ PlotWave 340 şi 360 pentru imprimarea, copierea şi scanarea documentelor tehnice la volume mici
- România trebuie să demonstreze că 20% din fondurile UE vor fi folosite pentru combaterea schimbărilor climatice
- Noua colecţie de genţi Crumpler, disponibilă în România