Investitorul american estimează că dolarul va continua să fie monedă de rezervă mondială încă 5-10 ani, cel mult 15-20 de ani, apreciind că dolarul şi Statele Unite ale Americii însele vor repeta soarta Marii Britanii şi a lirei sterline, pierzând treptat puterea şi importanţa.
Rogers a recunoscut că mai are economii în dolari, dar valoarea acestei valute, în opinia sa, se datorează în mare parte credinţei multor oameni în ea. "Dolarul nu mai este sigur", a apreciat el, prognozând apusul monedei americane în următoarele două decenii.

Potrivit acestuia, China devine o nouă superputere în lume şi va înlocui SUA. "Ei (chinezii) îşi spun comunişti, dar de fapt sunt printre cei mai buni capitalişti de pe planetă", consideră finanţistul american. În secolul XIX şi Statele Unite au avut probleme cu drepturile omului, libertatea de expresie şi stabilitatea politică, cu toate acestea secolul XX a fost "secolul SUA", a afirmat el, prevăzând aceeaşi cale pentru China în secolul XXI.

SUA reprezintă în prezent cel mai mare debitor din lume, iar China – cel mai important creditor de pe mapamond. "Învăţaţi-vă copiii limba chineză – acesta va fi limba cea mai importantă în viaţa lor", îndeamnă el.

Ideile sale vin în consonanţă cu un recent raport Global Trends 2030: Alternative Worlds, potrivit căruia, către 2030, China va prelua de la SUA titlul de cea mai mare economie a lumii.
Sursa: Agerpres