"Astfel, un participant BVB poate alege modalitatea prin care să efectueze operaţiunile de post-tranzacţionare. Noua opţiune va crea premisele pentru un acces mai facil la piaţa administrată de BVB a unor potenţiali noi membri, care vor lua în considerare dobândirea calităţii de membru la BVB în vederea activării pe piaţa de capital din România, în timp ce serviciile de post-tranzacţionare aferente vor fi furnizate de instituţii specializate, cum sunt agenţii custode", se arată în document. 

Potrivit acestuia, utilizarea de către un participant BVB a opţiunii legate de participarea indirectă la Depozitarul Central îi permite acestuia să se concentreze pe activitatea de tranzacţionare şi să opteze pentru o soluţie potrivită modelului său de business cu privire la post-tranzacţionare. Acest participant nu va mai derula operaţiuni de compensare-decontare şi registru deoarece activităţile respective vor fi efectuate de către alte instituţii autorizate de Depozitarul Central. 

"În acest mod, în baza noului cadru definit, accesibilitatea şi calitatea pieţei administrate de BVB vor creşte. În vederea susţinerii adecvate a acestui cadru şi în calitate de furnizor de servicii IT pentru Depozitarul Central, Bursa de Valori Bucureşti a dezvoltat o infrastructură modernă care să asigure efectuarea de operaţiuni într-un mod automatizat, optim şi sigur, beneficiind de o inter-conectare între sistemul de tranzacţionare BVB şi infrastructura aferentă pentru post-tranzacţionare, precum şi de utilizarea unei proceduri eficiente de administrare a riscului", menţionează sursa citată. 

BVB administrează pieţe de acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative de tranzacţionare şi furnizează o gama variata de servicii participanţilor la pieţele financiare.

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat o creştere de 1,15%, în 2016, după ce în 2015 a pierdut 1,11%, anul încheiat fiind sub aşteptări pentru piaţa de capital românească, conform unei analize Puls Capital.

"Bursa de la Bucureşti încheie 2016 pe un ton neutru, cu variaţii mixte în rândul indicilor locali. Indicele de referinţă BET (care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni n.r.) a obţinut în 2016 o creştere modestă, după ce în 2015 a pierdut 1,11%. Astfel, după ce în perioada 2012 – 2014 indicele BET a crescut în medie cu 11,21% pe an, în ultimii doi ani acesta a avut o evoluţie mai slabă, nereuşind să ţină pasul cu pieţele externe importante. BETPlus a înregistrat cea mai bună performanţă în anul curent din rândul indicilor locali, cu un plus de 1,74%, fiind urmat de indicele BET, cu un plus de 1,15%. La polul opus s-au aflat indicii BET-FI (al SIF-urilor) şi BET-NG (care reuneşte 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor n.r.), cu pierderi de 1,87% şi respectiv de 2,97%", se arată în analiza realizată de Intercapital Invest. 

AGERPRES