Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, a informat cu privire la ultimele evoluţii din Liban şi Venezuela, potrivit agerpres.ro
Situaţia din Mediterana de Est
Legat de situaţia din Mediterana de Est, miniştrii europeni au dezbătut posibile soluţii pentru detensionarea situaţiei generate de disputele privind delimitările şi forajele maritime din această zonă. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat, alături de ceilalţi miniştri care au luat cuvântul, solidaritatea faţă de Grecia şi Cipru şi şi-a manifestat îngrijorarea faţă de tensiunile recente, făcând apel la calm, dezescaladare şi dialog direct între părţi.
Acesta subliniat sprijinul României pentru acest proces, evidenţiind expertiza ţării noastre în domeniul delimitărilor maritime şi capacitatea de a înţelege particularităţile regiunii. A arătat în acest context că orice soluţie trebuie găsită prin mijloace exclusiv paşnice, prin negociere pe baza intereselor legitime ale părţilor şi a dreptului internaţional aplicabil sau prin utilizarea instanţelor internaţionale, cum este Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.
A informat totodată despre dialogul telefonic cu omologul său turc din data de 13 august şi a exprimat sprijinul pentru iniţiativele în curs de natură a facilita dialogul părţilor implicate.
Trebuie menționat că şeful diplomaţiei române a reiterat utilitatea menţinerii unui dialog constructiv între Uniunea Europeană şi Turcia, care rămâne un partener-cheie şi un vecin strategic al UE. Oficialul român s-a alăturat omologilor din statele membre ale UE şi Înaltului Reprezentant Josep Borrell în concluziile potrivit cărora avansarea spre o soluţie trebuie să se bazeze pe solidaritate, negociere directă între părţi şi dezescaladare imediată a tensiunilor.
Ministrul român al afacerilor externe a exprimat o preocupare aparte faţă de violenţele din Belarus urmare alegerilor prezidenţiale din 9 august, evaluând ca fiind inacceptabilă degradarea situaţiei drepturilor omului în această ţară şi nerespectarea standardelor electorale.
De asemenea, a făcut apel la încetarea imediată a violenţelor împotriva protestatarilor paşnici, la eliberarea persoanelor deţinute ilegal în urma protestelor post-electorale şi a susţinut iniţierea unui dialog de substanţă între guvern, opoziţie şi societatea civilă, ca singura soluţie pentru reducerea tensiunilor.
Ministrul Bogdan Aurescu a arătat și că trebuie identificate cele mai bune modalităţi pentru a demonstra solidaritatea şi sprijinul UE cu şi faţă de cetăţenii din Belarus şi pentru a sprijini societatea civilă din Belarus. A subliniat în acelaşi timp că este necesar ca UE să-şi menţină poziţionarea de principiu faţă de situaţia din Belarus, ceea ce presupune, astfel cum au arătat şi alţi omologi în cadrul dezbaterii, inclusiv demersuri de sancţionare a celor responsabili de violenţele împotriva cetăţenilor paşnici.