Mircea Ursache, fost preşedinte al AVAS rămas doar în funcţia de preşedinte al comisiei de selecţie a administratorului a anunţat că se aşteaptă la o dezbatere publică pe tema unei legi create de el prin care se înfiinţează un fond de administrare a participaţiilor statului.
El spune că acest organism nu ar prelua în totalitate rolul AVAS, deoarece va prelua acţiunile pe care ministerele le deţin la o serie de companii de stat, în timp ce, potrivit declaraţiilor sale, AVAS ar urma să vândă tot ce are până la finele acestui an. „Procedurile au fost deja iniţiate, sunt în curs de derulare”
Fondul Român de Investiţii, ar urma să fie un fond suveran închis de participaţii reziduale, care să colecteze toate acţiunile pe care diverse ministere, agenţii sau autorităţi guvernamentale le deţin. În afară de proiectata Companie Farmaceutică Română, Ursache nu a putut da pe loc alte exemple de companii. El a confirmat că grosul firmelor de stat sunt cele din portofoliul Ministerului Economiei, iar în secundar mai ies în faţă la număr de companii Ministerul Transporturilor, al Turismului, MCTI şi Ministerul de Finanţe. Ursache nu a putut spune nici la cât sunt evaluate aceste active şi nici măcar la cât se cifrează capitalul social al acestora. Ca un exemplu, el a spus că în Franţa, un fond similar are un capital social de 20 miliarde euro.
Potrivit lui Ursache, acest fond se va supune reglementărilor CNVM doar în privinţa vânzărilor de acţiuni şi că va fi auto-administrat. Fondul va avea astfel rolul valorificării acestor participaţii ale statului. „Eu cred că nu mai trebuie să existe astfel de pachete de acţiuni. Ministerele să se ocupe cu treburile lor, nu cu administrarea de firme. În plus, metoda aceasta conferă un grad ridicat de transparenţă decât în prezent, deoarece tranzacţiile se vor face pe piaţa de capital”.
Acest fond va prelua şi pachetele minoritare ale AVAS, autoritatea urmând ca, potrivit lui Ursache, să se ocupe de anul viitor doar de recuperarea de active şi de supravegherea post-privatizare. „Nu mai trebuie să existe asemenea pachete minoritare. Ceea ce AVAS nu va vinde pţnă la finele anului, va externaliza. Dacă în aceşti 20 de ani nu am reuşit să le vindem, trebuie să le valorificăm într-o formă sau alta, măcar acum”.