Proprietarii se adaptează mai greu realităţii pieţei locuinţelor din Capitală, susţinând încă preţuri mai mari chiar şi decât cele avansate de agenţiile imobiliare la proprietăţi similare, se arată într-o analiză realizată de portalul de anunţuri imobiliare.ro, care ia în calcul preţurile medii ale apartamentelor vechi din Capitală, scoase la vânzare de agenţii imobiliare şi particulari.

„Proprietarii tind să îşi seteze aşteptările prea sus raportându-se în mod subiectiv la poveştile de succes ale altor proprietari care au reuşit să încheie tranzacţii spectaculoase în perioada de vârf a pieţei”, a declarat Adrian Erimescu, director general al portalului.

Difereţe de până la 8,5%

Diferenţele dintre preţurile afişate de proprietari şi cele ale agenţiilor imobiliare ajung până la 8,5%, procent ce se observă la apartamentele mici, cum sunt garsonierele şi apartamentele cu o cameră. Dacă pentru această categorie imobiliară agenţiile practică un preţ mediu de 1.291 euro/mp util, pentru acelaşi tip de proprietate, persoanele particulare cer în medie 1.401 euro/mp util.

O diferenţă ceva mai mică, de 7,4%, există şi în cazul apartamentelor cu două camere, categoria imobiliară spre care se îndreaptă în continuare cea mai mare cerere. Astfel, preţul mediu solicitat de agenţii este în prezent de 1.270 euro/mp util, în timp ce proprietarii listează aceste imobile la un preţ mediu de 1.364 euro/mp.

O diferenţă considerabilă de preţ se înregistrează şi la apartamentele cu trei camere. Astfel, preţul mediu listat de proprietari pentru această categorie este de 1.313 euro/mp util, cu 7,8% mai mare decât cel al agenţiilor imobiliare, 1.218 euro/mp.
0-49590-tabel.jpg