Partidele din opoziție vor să-l înlăture le Viktor Orban la alegerile din 2022

Șase partide din opoziție au ajuns la un acord pentru a desemna un singur candidat comun. Partidele speră ca la alegerile din 2022 să îl înlăture pe Viktor Orban, cel care a câștigat ultimele trei alegeri parlamentare organizate în Ungaria.

Şase partide de opoziţie din Ungaria îşi vor uni rândurile într-o tentativă de a înlătura de la putere formaţiunea Fidesz şi pe premierul Viktor Orban la alegerile parlamentare din 2022, potrivit unui acord încheiat duminică, transmite dpa.

Alianţa cuprinde un spectru larg de partide, printre care Coaliţia Democratică (social-liberală), Partidul Socialist Ungar, formaţiunea ecologistă ‘Politica poate fi diferită’, partidul liberal Momentum şi Jobbik (de dreapta).

Partidele conveniseră deja în ultimele luni că vor prezenta în comun candidaţi pentru funcţii de vârf, precum şi în circumscripţiile cu un singur mandat de deputat.

Partidele sunt dispersate ideologic și includ formațiunea liberală Momentum, extremiștii de extremă dreapta de la Jobbik și ecologiștii de la partidul Dialog.

Acestea au anunțat într-un comunicat comun că alianța electorală nu va duce la o fuziune ci că și-au lăsat la o parte divergențele pentru a urmări ceea ce au descris drept „o schimbare de eră”.

„Poporul ungar are prima șansă reală din ultimul deceniu de a se debarasa de corupția și guvernarea lipsită de onestitate a Fidesz”, au declarat partidele în comunicat.

Andras Fekete-Gyor, președintele Momentum, a declarat că înțelegerea reprezintă „o zi istorică” în care a fost exprimată unitatea națiunii.

Lista opoziției are șanse de reușită

Potrivit celor mai recente sondaje, lista opoziţiei unite are şanse de reuşită. O anchetă întreprinsă săptămâna trecută de institutul Median a arătat că alianţa de opoziţie se afla în frunte, cu 41% din sprjinul alegătorilor, înaintea Fidez – 39%.

Partidele din alianţă au declarat că scopul acesteia este ‘să creeze o Ungarie independentă, mândră, unde să fie plăcut de trăit’.

Observatorii internaționali au descris alegerile parlamentare ungare din 2014 ca fiind „libere dar nu corecte” iar Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a afirmat după cele din 2018 că „retorica de intimidare și xenofobă, subiectivitatea media și campania de finanțare opacă” au împiedicat alegătorii să ia o decizie pe deplin informată.

Viktor Orban a depășit la sfârșitul lunii noiembrie un record vechi de 130 de ani, devenind cel mai longeviv premier ungar din istorie, incluzând aici și primul său mandat dintre 1998 și 2002.

Partidele semnatare ale alianței au promis că vor elimina corupția, restabili libertatea mass-media, redacta o nouă constituție și rescrie legislația electorală, subiecte pentru care Fidesz a fost criticată de către opozanții săi.