Așadar, Visul Georgian, partidul de guvernământ din țara respectivă, a transmis că retrage în mod necondiţionat controversatul proiect de lege.

„În calitate de partid de guvernământ responsabil faţă de fiecare membru al societăţii, am decis să retragem în mod necondiţionat acest proiect de lege pe care îl susţineam”, a declarat partidul Visul Georgian, într-un comunicat publicat pe site-ul său, conform reuters.com

Formațiunea politică din Georgia continuă să apere proiectul

Totuși, formațiunea politică susține că proiectul de lege a fost „prezentat într-o lumină proastă în mod înşelător” și va lansa consultări publice pentru „a explica mai bine” scopul acestui text.

Delegaţia Uniunii Europene în Georgia a salutat, într-o postare pe Twitter, anunţul retragerii proiectului de lege şi a adăugat că îi „încurajează” pe „toţi liderii politici din Georgia să reia reformele proeuropene”.

Adversarii proiectului îl asemănau cu o lege adoptată în Rusia

Respectivul proiect de lege prevedea că organizaţiile georgiene care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate erau obligate să se înregistreze ca „agenţi ai străinătăţii”, în caz contrar riscând amenzi.

Adversarii săi susţineau că acest proiect copia o lege adoptată în Rusia în 2012 şi pe care Kremlinul o foloseşte de atunci pentru a reprima mass-media şi vocile critice.

Adoptarea în primă lectură a proiectului de lege privind „agenţii străinătăţii” a determinat mii de persoane să manifesteze la Tbilisi marţi seară, proteste dispersate cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Situaţia s-a repetat şi miercuri seară, când poliţia din Georgia a dispersat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă zeci de mii de persoane care manifestau la Tbilisi împotriva acestui proiect de lege.

Ministerul de Interne din Georgia a anunțat miercuri, 8 martie, că cel puţin 77 de persoane au fost arestate şi 50 de poliţişti răniţi cu o zi înainte.

Sute de protestatari au pornit în marș spre sediul Parlamentului Georgiei

Amintim că sute de protestatari au pornit în marș spre sediul Parlamentului Georgiei, protestând față de proiectul de lege, care, potrivit contestatarilor, evidențiază regresul democratic al țării și o împinge mai aproape de Moscova.

Fluturând steaguri georgiene și europene, protestatarii au scandat „Nu, legii rusești!”, mergând în marș pe artera principală din capitala țării, Tbilisi, în drum spre Parlament. Noile demonstrații survin la o zi după ce poliția a apelat la gaze lacrimogene, la tunuri cu apă și la arestări ca să-i împrăștie pe numeroșii demonstranți care au participat la un miting.