Fidesz, partidul premierului ungar Victor Orban a luat o nouă decizie importantă, după ce formațiunea politică a părăsit în urmă cu două săptămâni grupul PPE din Parlamentul European. Într-un anunț făcut pe Twitter de un ministru ungar, partidul se rupe definitiv de Partidul Popular European. Planul lui Viktor Orban este să creeze o nouă dreaptă europeană alături de polonezi și de Matteo Salvini.
Formaţiunea politică a premierului ungar Viktor Orban a părăsit Partidul Popular European, a anunţat joi un ministru de la Budapesta, la două săptămâni după ce Fidesz a ieşit şi din grupul PPE din Parlamentul European şi după mai mulţi ani de dispute, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
„Este timpul să ne despărţim”, a scris pe Twitter Katalin Novak, secretar de stat pentru familie şi vicepreşedintă a Fidesz.
Fidesz se rupe definitiv de cea mai mare familie politică din UE
Ea şi-a însoţit postarea cu o scrisoare de ieşire din PPE semnată de secretariatul internaţional al Fidesz.
„Notificăm preşedinţia Partidului Popular European că Fidesz nu mai vrea să îşi menţină adeziunea şi, prin urmare, părăseşte” PPE, se arată în scrisoare.
Fidesz consfinţeşte astfel ruptura definitivă de cea mai mare familie politică din UE, care reuneşte formaţiunile de dreapta.
O parte dintre membrii săi militau de mult timp pentru excluderea Fidesz, în contextul poziţiilor anti-Bruxelles ale lui Orban şi al unor măsuri considerate a fi încălcări ale drepturilor fundamentale.
La începutul lunii martie, formaţiunea lui Orban s-a retras deja din grupul PPE din Parlamentul European, denunţând adoptarea unei reforme a statutului.
Modificarea acestor reguli interne are ca scop să permită suspendarea sau chiar excluderea unor delegaţii întregi, şi nu doar a unor parlamentari.
Orban vrea să creeze o nouă dreaptă europeană
PPE urma să se reunească în curând pentru a decide excluderea Fidesz, cerută de preşedintele său, polonezul Donald Tusk, şi de 13 partide membre, adunate în jurul unui nucleu dur constituit de ţările din Benelux şi din ţări scandinave.
Precedentele încercări s-au lovit de refuzul creştin-democraţilor (CDU) cancelarului german Angela Merkel.
Fără a mai aştepta o decizie, Fidesz, deja suspendat sine die din martie 2019, a preluat iniţiativa şi a anunţat singur plecarea.
Premierul suveranist ungar Viktor Orban vrea să creeze o nouă dreaptă europeană în jurul valorilor sale, alături de „polonezi” şi de tribunul suveranist italian Matteo Salvini, comentează AFP.
„Trebuie să existe o familie politică pentru oameni ca noi, care protejează familia, îşi apără patria, gândesc mai degrabă în termeni de cooperare între state-naţiune decât în termeni de imperiu european”, a declarat recent Orban.
El a făcut apel la „construirea fără PPE a unei oferte pentru cetăţenii europeni care nu vor migranţi şi nici multiculturalism, care nu au căzut în nebunia LGBTQ, care apără tradiţiile creştine ale Europei”.