Iarna se numără sportivii amatori pe pârtiile din țară. Românii și-au făcut deja bugetele și așteaptă startul. Cât sunt ei dispuși să plătească acum pentru sporturile de iarnă?
Andrei V. Mihai are un buget fix, în fiecare iarnă, pentru o vacanță de 12 zile, cu familia, în stațiunile montane din România sau Austria. De fiecare dată, preferă perioada de după sărbători și își face un program special din care nu lipsesc schiatul, snowboardingul și… săniușul, mai ales pentru cei doi copii. Cheltuielile sunt puțin mai reduse în țară și ajung undeva la 2.000 de euro, pentru toată familia.
„Avem propriul nostru autoturism pentru transport, iar echipamentul pentru aceste sporturi ne aparține de mai mulți ani. Practic, cele mai multe costuri se duc pe cazare și mâncare“, detaliază el. Se află printre românii care au încredere în turismul local și, de multe ori, preferă pârtiile din țară celor din Austria. Într-un top cinci, acesta punctează Poiana Brașov, cu cele trei pârtii cunoscute: Drumul Roșu (4.600 m), Pârtia Lupului (2.860 m) și Sulinar (2.500 m), urmate de Dealul Negru din Vatra Dornei (3.000 m) și Drumul de vară din Sinaia (2.972 m). Sunt, de altfel, cele mai mari pârtii din România, care, numai anul trecut au atras câteva sute de mii de turiști.
Acum, datele oficiale arată că România are peste 116 kilometri de pârtii în 17 județe. Și 130 de pârtii omologate. Chiar și așa, cu toate investițiile – numai anul trecut s-au investit peste 35 milioane de euro în infrastructura pentru schi – țara noastră se află departe de Austria, „unde există stațiuni care au de cinci ori mai mulți kilometri de pârtie decât în toată România la un loc“, punctează Ciprian Enea de la Best Tourism. Afirmația lui este susținută și de Lucia Morariu, proprietara Eximtur. Însă, spune ea, acest lucru nu înseamnă că pentru stațiunile de pe Valea Prahovei și din Poiană cererea nu excede oferta.
„Așa se explică și nivelul nu foarte scăzut al tarifelor, în perioada sărbătorilor. Cele două stațiuni sunt foarte aproape de București, iar turiștii care aleg aceste zone economisesc timpul și banii pentru tansport, pe care ar trebui să-i aloce dacă ar merge în Austria“, oferă ea un detaliu. Punctual, turistul care nu și-a făcut deja un buget ar trebui să ia în calcul, în afară de costul cu transportul, 40-70 euro pe zi de persoană pentru un weekend și câteva sute de euro de Revelion, face Enea un calcul.
În plus, sunt și costurile de închiriere pentru echipamentele necesare sportului: de exemplu, la Predeal și Sinaia pentru închirierea unui echipament de schi (clăpari și schiuri) sau unul pentru snowboard (boots și placă), prețul variază între 30 și 40 lei, în timp ce o sanie poate fi închiriată cu 10–15 lei. „Primul în preferințele turiștilor rămâne schiatul, practicat în mod organizat, urmat la distanță destul de mare de săniuș și patinaj. Spre deosebire de alte țări, la noi lipsesc aproape cu desăvârșire patinoarele pentru hochei, pârtiile de bob și incintele unde ar putea fi practicate alte sporturi specifice sezonului de iarnă“, mai spune Enea.
Rezervări: între 65% și 70%
Cu toate că România are unele neajunsuri la capitolul „sporturi de iarnă“, până acum, pe turism intern, s-au făcut rezervări în proporție de 65%-75%, potrivit jucătorilor din piață. Însă acest lucru nu înseamnă un grad de ocupare crescut în următoarele luni. „Pe parcursul întregului sezon, gradul de ocupare este cuprins între 30% și 70%, în funcție de hotel și de stațiune. De asemenea, în general, iarna, circa 700.000 de români petrec nopți în structurile de cazare din stațiunile montane“, spune Traian Bădulescu, consultant în turism. Iar dacă se ia în calcul o medie de 100 euro de persoană (între 70 și 150 euro), înseamnă că rulajul ajunge la circa 70 milioane de euro. Linia va fi trasă abia la finalul primului trimestru din anul viitor.
Închirierea unui echipament pentru snowboard (boots și placă) variază între 30 și 40 de lei de persoană
Cea mai mare pârtie de schi din România este Drumul Roșu – 4.600 m, din Poiana Brașov
Săniușul nu este un sport național și nici tarifele pe care un turist le plătește să închirieze o sanie nu sunt mari: între 10 și 15 lei; prețurile cresc în cazul altor sporturi de iarnă.