Partii pentru teoria si practica schiului

Cele mai aglomerate partii de schi sunt cele de pe Valea Prahovei, in special cele din Predeal, cautate inclusiv de foarte multi incepatori, desi pentru acestia sunt mult mai indicate locurile izolate, in care nu exista mijloace de transport pe cablu. Sunt in jur de 15-20 de zone cu partii in Romania, dar se poate invata si pe pante obisnuite, de preferinta si cu o contrapanta care sa asigure oprirea. In statiunea Stana de Vale din Muntii Vladeasa, partia este foarte usoara, ca si in Statiunea V

Cele mai aglomerate partii de schi sunt cele de pe Valea Prahovei, in special cele din Predeal, cautate inclusiv de foarte multi incepatori, desi pentru acestia sunt mult mai indicate locurile izolate, in care nu exista mijloace de transport pe cablu. Sunt in jur de 15-20 de zone cu partii in Romania, dar se poate invata si pe pante obisnuite, de preferinta si cu o contrapanta care sa asigure oprirea. In statiunea Stana de Vale din Muntii Vladeasa, partia este foarte usoara, ca si in Statiunea Vartop – Arieseni din Muntii Biharia, unde s-au amenajat insa si partii pentru avansati. Se poate ajunge in aceste locuri cu masina, pana in apropierea partiilor. La Azuga, Sinaia sau Poiana Brasov exista trei, patru trasee diferite pentru fiecare mijloc de transport, pentru avansati, incepatori, pentru snowboard..

Schi extrem se poate practica prin vaile din Fagaras (unde traseele sunt foarte lungi si grele, pornindu-se de la inaltimi mari, de exemplu din Vistea Mare) sau prin vaile din Bucegi (cum este Valea Cerbului), optiuni pe care le pot face doar schiorii cu experienta, insotiti de un ghid (care costa 20 USD de persoana pe zi). Pentru snowboard, care se practica in zonele cu zapada afanata, exista monitori specializati. Este un sport pe care nu il invata usor nici cei care stiu sa schieze. Gleznele si incheieturile mainilor (in care te sprijini cand cazi) sunt cele mai solicitate. La snowboard trebuie sa faci viraje in permanenta, pentru mentinerea echilibrului greutatea fiind cand in calcaie, cand in varfuri. Nu se sta niciodata pe toata placa, ci pe canturi (margini).

In alte zone zapezile sunt foarte mari, iar cabanele si partiile destul de greu accesibile. Sunt zone in care survine lipsa zapezii sau este viscol si nu se poate schia sau ajunge la partie. Alteori exista pericolul avalanselor: la Balea Cascada si pe Drumul de Vara spre Sinaia. Partii accesibile sunt la Paltinis, unde nu exista nici aglomeratie, sau la Vatra Dornei. Preturi mai mici sunt in statiunea Durau, in Harghita, Muntii Parang (Parangul Mic) sau in Muntii Vladeasa (Statiunea Stana de Vale). Preturile la transportul pe cablu sunt mai scumpe la Paltinis si la Predeal (65.000 de lei urcarea cu telescaunul si 40.000 de lei cu teleschiul). Telecabina din Sinaia costa aproximativ 100.000 de lei pana la Cota 2000. Acolo unde exista, cartelele magnetice cu mai multe urcari au reduceri de pret.

Ca sa deprindeti tehnicile de baza ale schiatului este de preferat sa va interesati la centrele mari din statiuni, unde puteti avea incredere in monitori si unde, de regula, se gaseste si echipament de calitate de inchiriat, adesea si cazare. Ioan Bogdan, patronul centrului Snow din Sinaia, spune ca la inchirierea echipamentului important este sa ai de unde alege si sa existe cineva care stie de ce are nevoie un incepator, ce dimensiuni trebuie sa aiba schiurile si cat de stranse trebuie sa fie legaturile. „Echipamentul trebuie innoit periodic, iar un centru de inchirieri de calitate are trei, patru sute de randuri de echipament”. Schiurile obisnuite trebuie sa fie cu maximum 15 centimetri mai inalte decat schiorul, iar cele carve trebuie sa fie mai mici. La inchiriere e necesar sa verificati starea schiurilor, care ar putea avea crapaturi, canturi desprinse sau legaturile slabite.

Doar cu schiuri potrivite se poate invata

Un monitor priceput va va invata in cateva zile ceea ce este mai important in schi, adica tehnicile de franare, cu care se si incepe, mentinerea echilibrului, pozitia corecta (picioare usor flexate; brate usor departate; schiurile paralele, la aproximativ 30 de centimetri departare). Dupa cateva zile de exercitii de oprire, trecere peste hopuri, viraje, veti putea sa coborati o partie cu telescaun cum este Valea Soarelui din Sinaia. Accidentele la schi au drept cauza in special ciocnirile cu diverse obstacole sau cu alti schiori. Un incepator trebuie sa evite mai ales partiile cu sanii.

O ora de curs costa in jur de 10 dolari singur sau 7 dolari in grup. O saptamana in care faceti trei ore de schi zilnic cu monitor costa 120 de dolari, spune patronul „Snow”, sau 80 de dolari pe saptamana daca sunteti in grup. Dupa un astfel de curs puteti sa schiati singur si sa deprindeti restul din propria experienta.

Unde schiem iarna asta

Statiunea Semenic

Altitudine: 1.400 m.
Acces: se poate ajunge cu masina sau cu trenul si autobuzul (la 30 de kilometri de Resita).
Cazarea: Este o statiune mare, cu 3.000 locuri de cazare la cabane si hoteluri de 2 si 3 stele.
Centru de schi: Birta Mount; ofera de asemenea cazare, 15 euro pe zi de persoana.
Schiatul: Partia „Idioti” este pentru incepatori (400 metri) iar „Goznuta” – 800 m, pentru nivel mediu.
Echipament si cursuri: exista monitori de schi si posibilitatea inchirierii de echipament.
Zapada rezista uneori pana in mai.

Statiunea Vartop – Arieseni din Muntii Apuseni

Altitudine: 1.140 m.
Schiatul: se poate schia pe partia Arieseni (nivel mediu, cu teleschi) si partia Vartop (pentru avansati – 700 de metri, teleschi).
Cazare: la pensiuni agroturistice (9 euro de persoana sau 15 euro – inclusa masa, uneori se asigura si transportul pana la partie) si la vile. Sunt foarte multe cabane.
Echipament si cursuri: exista monitori de schi ocazionali si centre de inchiriere.
Zapada nu se mentine decat in perioadele foarte reci.

Predeal

Altitudine: 1.200 m
Schiatul: partii pentru toate categoriile – telescaun si teleschi. De evitat portiunile cu sanii. Aici sunt cele mai aglomerate partii din tara.
Centru de schi: Fulg de Nea (inchirieri echipamente, restaurant, monitori autorizati).
Cazare: Hoteluri de 2 – 4 stele si pensiuni agroturistice (10 – 15 euro de persoana).
Zapada este abundenta, dar nu se mentine mult.

Complexul turistic Straja – Muntii Valcan

Altitudine: 1.445 m.
Schiatul: Partia Valcan, nivel mediu si avansat, are telescaun care pleaca din Lupeni si cateva teleschiuri, iar cand este lume multa functioneaza si instalatia de iluminare nocturna; preturile sunt mai mici decat in alte zone.
Echipament si cursuri: exista centre de inchiriere; monitorii sunt ocazionali.
Cazarea: se poate face doar la cabane, accesul poate fi ingreunat daca zapada este foarte mare.

Balea Cascada

Altitudine: 1.234 m
Acces: statiile C.F.R. cele mai apropiate: Arpas si Scorei.
Schiatul: pe mai multe partii pentru toate nivelele, deservite de telecabine
Cazare: doar la cabane – Cabana Balea Cascada: 63 locuri, in camere cu 2 si 3 paturi, grupuri sanitare, electricitate si incalzire centrala. Se poate merge si la Balea Lac (4 ore de mers) existand si acolo partie de schi.
Echipament si cursuri: se pot inchiria schiuri; monitorii sunt ocazionali.
Zapada se pastreaza si in luna august. Pericol de avalanse.

Sinaia

Altitudine: 1.000 m.
Acces: din statiune, cu telecabina.
Schiatul: sunt doua partii cu telescaun si una cu teleschi; se poate ajunge de la Cota 2000 pana in statiune pe schiuri. Sunt multe pante pentru incepatori in apropierea orasului.
Centru de schi: „Snow” (restaurant, inchirieri si vanzare echipamente, monitori autorizati).
Cazare: 10.000 de locuri.
Zapada se mentine pana primavara doar mai sus de Cota 1400.