SELECTIE: Lipsa infrastructurii alunga multi iubitori ai schiului in Australia

Preturi astronomice la cazare, cozi interminabile pentru telecabina, aglomeratie de nedescris la baza partiei. Da, aceste scene sunt specifice turismului autohton, dar,
cu putin discernamant, poti petrece pe cinste si in Carpati.



Numarul partiilor creste de la an la an, dar alegerea statiunii potrivite este inca greu de facut. “Oferta romaneasca inseamna cam 100 de partii in aproximativ 35 de locatii. Numarul variaza pentru ca, in lipsa investitiilor, unele partii nu mai pot fi utilizate. In alte cazuri apar locatii noi, sustinute de sume importante”, spune Cristina sopterean, responsabil de relatii publice al proiectului skiresorts.ro. O partie “dotata” (dar mai scumpa) are instalatii de urcare de mare capacitate, tunuri de zapada care acopera o suprafata cat mai extinsa si personal de specialitate, de la instructori pana la salvamontisti. Facilitatile conexe, de la centre de inchiriere a materialului sportiv pana la unitati de alimentatie, sporesc cota unei partii.


Primul sfat pentru incepatori este sa evite weekendul, cand partiile sunt foarte aglomerate. De asemenea, trebuie sa caute locatiile cu monitor (profesor de schi) pentru deprinderea tehnicilor, deprinderea gresita provocand de cele mai multe ori accidentari. Unele din partiile potrivite pentru a invata sa schiezi sunt la Azuga, la baza partiei Cazacu, unde exista si un babyschi. La Predeal, invataceii pot schia pe Clabucet scoala, la Poiana Brasov pe partiile Bradul si Stadion. Exista si locatii mai departate de Valea Prahovei unde incepatorii pot sa invete in voie. La Paltinis, pe partia Oncesti 2, la Vatra Dornei, partia Parc sau in Maramures, la Borsa, Izvoare sau Cavnic. In Banat, schiul se deprinde la Stana de Vale, Straja, Parang, Semenic sau Ranca. Avansatii gasesc locatii bune in Borsa, Azuga, Sinaia, Balea Lac, Parang sau Poiana Brasov. Ultima locatie, foarte populara in randul bucurestenilor, va fi dotata cu o telegondola ce va reduce mult timpul de asteptare pentru urcarea pe creasta, care in anii trecuti ajungea si la doua ore.


Pretul echipamentului variaza foarte mult, in functie de producator si de calitatea materialului. Pentru o pereche de schiuri de calitate medie platiti intre 300 si 1.000 lei noi iar pentru clapari, intre 250 si 750 de lei. Un costum bun poate ajunge pana la 2.000 de lei. In afara de transport si cazare se mai adauga la pretul final si costul urcarii pana pe varful partiei. O iesire de un weekend poate ajunge in Romania la 500 de lei. Valea Prahovei si Poiana Brasov sunt cele mai scumpe zone. Pentru amortizarea costurilor, e bine sa cumparati un schipas cu mai multe urcari, ce poate fi utilizat tot sezonul rece.


Nu exista inca studii privind piata schiului in Romania, dar estimarile specialistilor vorbesc despre 1,4 milioane de turisti pe sezon. Numarul acestora a crescut constant in ultimii ani. Chiar daca a nins la munte, schiorii experimentati spun ca partiile nu sunt acum tocmai potrivite pentru coborari. “Noroiul format sub zapada nu protejeaza echipamentul, care se poate zgaria in contact cu zonele cu pietris”, spune un monitor cu experienta. Abia la jumatatea lunii decembrie se deschide oficial sezonul de schi.
Daca partiile pentru coborare nu va mai spun nimic, puteti incerca schiul de tura. Acest sport nu este pentru “capetele infierbantate”. Pentru ca se practica pe pante si vai neumblate, poate reprezenta ultima experienta pentru un schior care nu respecta cateva legi de fier. “Trebuie sa fii pregatit pentru orice fel de zapada, de la cea pana la brau pana la gheata, in conditiile in care duci in spate un rucsac cu un cort si alimente pentru cateva zile”, spune Razvan Petrescu, un pasionat al acestui sport extrem. Traseele potrivite pentru schiul de tura se gasesc in mai toate masivele muntoase, mai cunoscute fiind cele din Fagaras, Retezat, Parang si Apuseni. Sunt zone in Bucegi marcate, dar si in acest caz trebuie apelat la serviciile unui monitor.
Pentru ca nu exista mijloace de urcare pana la destinatie, echipamentul este unul special, claparii pot fi folositi pentru escaladarea muntelui, iar schiurile sunt mai scurte si mai usoare. Echipamentul costa cam 1.000 de euro, fara sa punem la socoteala cortul de iarna sau sacul de dormit.
Dincolo de aceste excentricitati, in Carpati exista partii pentru orice buzunar si nivel de stapanire a schiului.

Investitiile In infrastructura atrag schiorii

Drumul Rosu (Poiana Brasov)

nocturna

Bradu (Poiana Brasov)
telecabina
Clabucet (Predeal)

nocturna, zapada artificiala

Subteleferic (Predeal)
zapada artificiala
Poiana Soarelui (Straja)

nocturna

Vartop

(Arieseni) nocturna

Calinderu (Busteni)

nocturna, zapada artificiala

Oncesti (Paltinis)

nocturna

Borsa

nocturna

Sorica (Azuga)

nocturna, zapada artificiala




Sursa: Skiresorts.ro




Incepatorii trebuie sa evite Weekendul

• Lectiile luate la baza partiei pot deveni periculoase in zilele aglomerate, cand schiorii care coboara de pe creasta ajung cu viteza la finis.


• Cateva partii recomandate incepatorilor sunt la Azuga, la baza partiei Cazacu, la Predeal, la Clabucet scoala si varianta subteleferic, la Poiana Brasov, pe partiile Bradul si Stadion.


• In afara Vaii Prahovei, incepatorii mai pot invata la Oncesti, din statiunea Paltinis, in Vatra Dornei pe partia Parc.


• In Maramures sunt recomandate Borsa, Izvoare, Suior, Mogosa si Cavnic.


• In Banat se poate schia la Stana de Vale, Straja, Parang, Semenic si Ranca.


• In Transilvania, incepatorii pot schia la Arieseni, Sovata, Harghita Bai, Izvorul Mures sau Tusnad Bai.

Avansatii cauta Inaltimile

• Majoritatea statiunilor ofera avansatilor ocazii de a schia pe saturate. Locatii mai potrivite pentru ei se gasesc in Borsa, Azuga, Sinaia, Balea Lac, Parang sau Poiana Brasov.


• De obicei avansatii aleg variantele mai dificile ale partiilor. Exista si vai transformate in partii.
De exemplu, langa Busteni, Valea cu Cerbi poate fi folosita numai cu acordul Salvamontului, care monitorizeaza pericolul de avalanse.


• Un weekend la schi poate costa chiar si 500 de lei intr-o statiune renumita. Dupa cazare, costul
urcatului cu telescaunul, telegondola sau telecabina cantareste cel mai mult in bugetul unei “escapade”. Sunt frecvente zilele cand se cheltuie chiar si o suta de lei
cu urcatul pe partie.

Schiul de tura are legi dure

• Obligatoriu aveti nevoie la primele coborari de un insotitor experimentat. Este recomandat
numai schiorilor experimentati care pot schia in orice conditii si pe orice fel de zapada.


• Traseele potrivite pentru schiul de tura se gasesc in mai toate masivele muntoase, mai cunoscute fiind cele din Fagaras, Retezat, Parang si Apuseni. Sunt zone in Bucegi marcate, dar si in acest caz trebuie apelat la serviciile unui monitor.


• Pentru ca nu exista mijloace de urcare pana la destinatie, echipamentul este unul special. Claparii pot fi folositi pentru escaladarea muntelui, iar schiurile sunt mai scurte si mai usoare. Echipamentul costa cam 1.000 de euro, fara sa punem la socoteala cortul de iarna sau sacul de dormit.