De regulă, majoritatea materialelor apărute în presă sună catastrofic atunci când vine vorba despre schimbările climatice. Practic, Apocalipsa e aici. Există însă și știri de bine. Iată mai jos o selecție facută de site-ul Euronews, și publicată de infofinanciar.ro.
Energiile regenerabile acoperă 95% din necesarul de energie electrică al Portugaliei
Portugalia a generat un procent „istoric” de 95% din electricitatea sa din surse regenerabile în aprilie, potrivit operatorului de rețea REN. P
roducția de energie din surse regenerabile s-a situat în medie puțin sub acest nivel în primele patru luni ale anului, acoperind 91% din necesarul de energie electrică al țării.
Combustibilii fosili au generat mai puțin de un sfert din energia electrică a UE în aprilie
În aprilie, combustibilii fosili au furnizat pentru prima dată mai puțin de un sfert din energia UE. Vestea bună vine de la grupul de reflecție în domeniul energiei Ember, care a constatat că proporția de energie electrică generată de combustibili fosili în blocul comunitar a scăzut luna trecută la un minim record de 23%.
O scădere bruscă de 22% față de aprilie 2023, în ciuda unei creșteri a cererii. De asemenea, a depășit minimul record anterior de 27% din mai 2023.
”Vom hrăni lumea în 50 de ani”
Doi bărbați care au contribuit la crearea unui seif global de semințe conceput pentru a proteja diversitatea agricolă a lumii vor fi distinși ca laureați ai Premiului Mondial pentru Alimentație 2024. Secretarul de stat Antony Blinken i-a lăudat pentru „rolul lor esențial în conservarea diversității culturilor” în băncile de semințe din întreaga lume.
Mai mult de 30% din electricitatea mondială provine acum din surse regenerabile
Mai mult de 30% din energia electrică din lume este generată în prezent din surse regenerabile, iar Uniunea Europeană se află cu mult înaintea acestei medii globale, potrivit unui nou raport.
Grupul de reflecție în domeniul energiei Ember a constatat că o creștere majoră a energiei eoliene și solare a contribuit la împingerea producției globale de electricitate peste această bornă în 2023.
Victorie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Ziua de marți, 9 aprilie, va rămâne în istorie ca o piatră de hotar în lupta pentru un viitor locuibil pentru toți. În acea zi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut criza climatică drept o amenințare existențială pentru noi toți și a confirmat faptul că liderii noștri trebuie să acționeze imediat pentru a proteja oamenii de toate vârstele de daunele tot mai mari.
Această hotărâre va fi un instrument crucial pentru a exercita presiuni asupra guvernelor în vederea reducerii emisiilor, iar activiștii ies deja în stradă pentru a cere o acțiune guvernamentală mult mai fermă.
Costurile bateriilor au scăzut cu 90% în mai puțin de 15 ani
Costurile bateriilor au scăzut cu peste 90% în ultimii 15 ani. Așa arată un nou raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).
Aceasta este una dintre cele mai rapide scăderi înregistrate vreodată în rândul tehnologiilor energetice curate. Și, oferă speranța că bateriile pot ajuta lumea să își atingă obiectivele în materie de energie regenerabilă.
Sunt oamenii o „specie-cheie”?
Rewilding-ul este adesea asociat cu ideea de a „lăsa natura să aibă grijă de ea însăși”. Evident, cu o intervenție umană minimă.
Dar este oare întotdeauna mai bine să existe mai puțină intervenție umană? Sau este cea mai realistă abordare pe o planetă din secolul XXI, pe care trăiesc 8,1 miliarde de oameni?
Nu neapărat. În unele cazuri, atingerea umană nu numai că poate fi utilă în proiectarea ecosistemelor rewilded, dar poate rămâne o parte vitală a acestora.
Eurostar promite să își alimenteze trenurile cu energie 100% regenerabilă până în 2030
Eurostar a promis că își va alimenta trenurile cu energie regenerabilă în proporție de 100% până în 2030.
Planul a fost prezentat în primul raport de sustenabilitate al companiei. Acesta detaliază planurile de reducere a consumului de energie și de aprovizionare cu energie regenerabilă. Dar și de reducere la minimum a deșeurilor și de promovare a călătoriilor cu trenul. Desigur, ca o alternativă mai ecologică la zborul cu avionul.