Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu îşi onorează mandatul şi are un comportament total netransparent faţă de autorităţile similare din alte state europene, ceea ce face ca numai furnizorii de gaze naturale să aibă profit pe spatele contribuabililor, a declarat vineri, pentru Agerpres, Cristian Parvân, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
"A întrebat cineva cum se face calculul preţului de către ANRE? Comisia Europeană a şi cerut, de altfel, acestei instituţii o schemă transparentă de calcul, aşa cum se practică la nivelul Uniunii Europene. Poate că 99% din populaţie va fi încântată în acest moment de măsura ANRE, dar la iarnă totul se va schimba. De 20 de ani, România nu are încă o politică de eficienţă energetică coerentă. Fiecare stat, la nivelul Europei, îşi conservă angajamentele personale cu Rusia pentru a plăti preţuri mai mici, noi trebuie să mărim preţul la gaze. Poate ar trebui să nu mai folosim nimic din zăcămintele proprii, să le lăsăm generaţiilor viitoare, poate le vor gestiona mai bine. Ceea ce face ANRE este un model discutabil, asigură mai degrabă profitul tuturor companiilor energetice. Acestea vor avea, în curând, la costuri ca în Est, profituri uriaşe ca în Africa", a spus Cristian Parvân.
Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat vineri creşterea, în medie, cu circa 10% a preţurilor finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, începând cu data de 1 iulie 2011. instituţia precizează că majorarea preţului la gaze pentru consumatorii non-casnici este motivată de creşterea preţului gazului din import de la 290 dolari/mmc, preţ luat în calcul la ultima modificare a preţurilor, la 460 dolari/mmc în prezent, precum şi de modificarea structurii amestecului de gaze care intră în componenţa de cost unitar al gazului (CUG). Astfel, CUG-ul destinat consumatorilor non-casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va conţine 77% gaz din producţia internă şi 23% gaz provenit din import. CUG-ul destinat consumatorilor casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va conţine 89% gaz din producţia internă şi 11% gaz din import.