Parlamentul European a votat astăzi, în plenul de la Strasbourg, cu 571 voturi pentru, raportul Ries, care se referă la punerea pe piață a produselor de plastic de unică folosință.
Adina Vălean, președintă a Comisiei pentru mediu: “Poluarea cu plastic de unică folosință este costisitoare nu numai economic, ci și din punctul de vedere al sănătății populației, pentru că plasticul din apele curgătoare și cel din mări și oceane, în cantități din ce în ce mai mari, ajunge până la urmă, în produsele pe care le consumăm. De aceea, acest raport a atras multă atenție dinspre politicieni, ONG-uri și cetățeni. Am primit, personal, sute de mesaje pe acest subiect.”
Concret, prin măsurile decisive votate azi, se interzice începând cu 2020 punerea pe piată a unor produse cum ar fi paiele de plastic, tacâmuri, pahare și farfurii, bețișoare de urechi sau bețișoare de amestecat băuturile. Statele membre trebuie să adopte planuri naționale pentru reducerea plasticului din ambalajele alimentare, iar pană în 2025 sunt obligate să retragă 95% din plasticul de unică folosintă de pe piată.
Producătorii vor trebui să plătească pentru colectarea ambalajelor de plastic și vor primi ajutor pentru a dezvolta modalităti alternative de ambalare. Produsele ce conțin plastic vor fi etichetate pentru informarea consumatorilor despre impactul de mediu și despre modalitățile de reciclare.
Adina Vălean, președintă a Comisiei pentru mediu (ENVI): “Din calculele actuale, dacă se iau măsurile votate azi în plen, până în 2030 vorbim de o reducere cu un sfert a poluării cu plastic din ape, o economie de 3,4 milioane de tone de CO2 și o economie de bani de 22 de miliarde provenită din costurile de mediu pe care plasticul de unică folosință le generează.”
După votul de astăzi urmează negocierile cu Comisia Europeană și Consiliul Europei, negocieri care vor da forma finală a legii privind plasticul de unică folosință.